Postoje 4 varijante / Kaos u školskom kalendaru: Nitko ne zna kad će na praznike!

Image
Foto: Shutterstock/Sanjin Strukic/PIXSELL

Rok za odluku je za četiri dana, a škole u čak 13 županija još ne znaju hoće li na neki odmor ići već u listopadu ili ne

7.6.2019.
7:05
Shutterstock/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hoće li zvono za početak praznika od sljedećeg rujna svim školama zvoniti u isto vrijeme - još se ne zna.

Ministarstvo je ponudilo četiri varijante, a škole, odnosno njihovi osnivači, odabiru sami kako će raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dugog toplog ljeta učenici će se u cijeloj Hrvatskoj vratiti tjedan dana kasnije. To je već odlučeno, a o ostatku praznika odlučit će same škole.

"I to je ono što i u većini država na koje se mi želimo ugledati je tako. Znači da se i o praznicima odlučuje, da je to dio autonomije i ovo je sada prva godina da mi to uvodimo, a sve one koji neće donijeti odluke radit će po standardnom kalendaru", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardni kalendar

Tako će se po standardnom kalendaru raditi u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zimi će učenici ondje imati više od tri tjedna, a na proljeće deset dana odmora - uključujući Veliki petak i tjedan nakon Uskrsa. Škola će završiti 12. lipnja, s tim da je dan prije također praznik - Tijelovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji u cijeloj Hrvatskoj pitaju, a tko je nas o tome pitao?

"Trenutno me još nitko ništa nije pitao zato što su odlučujući roditeljski sastanci počinju sredinom 6. mjeseca, pa nisam informirana", kazala je Borka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niko nas nije kontaktirao i pitao za naše mišljenje, znači moramo se pokorit nečemu šta neko gore odluči", rekao je Ante.

Drugi prijedlozi

Drugi prijedlog je poseban odmor krajem listopada, a kraći zimski i uskrsni praznici, dok su u trećoj varijanti jesenski i zimski praznici dominantni, dok su u drugom polugodištu neradni samo Veliki četvrtak i Veliki petak - jedini odmor učenika prije ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta pak varijanta predviđa isto toliko manjih odmora i to - uračunamo li i vikende, odnosno blagdane - od 25. listopada do 4. studenog, što bi bio jesenski odmor.

Prvi dio zimskog odmora počinjao bi 20. prosinca, a trajao do 7. siječnja, a na odmor bi se - na još devet dana odlazilo 20. veljače, a vraćalo 2. ožujka. Proljetni bi praznici trajali svega pet dana. Od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sad se za tu verziju, neslužbeno odlučila samo Karlovačka županija, no i oni poput ostalih čekaju ponedjeljak kako bi donijeli konačnu odluku.

"Ono što sad slijedi jesu konzultacije između nas, osnivača, dakle, osnivača u splitsko-dalmatinskoj županiji. Kada ćemo izići prema uredu državne uprave i propisati kalendar", rekao je pročelnik za prosvjetu Splitsko dalmatinske županije, Tomislav Đonlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veća autonomija škola

Četvrta verzija školskog kalendara jedina je uz prvu, uobičajenu, zaintrigirala ravnatelje, a 14 škola eksperimentalnog programa već je ove godine imalo neku verziju takvog modela.

Znači li veća autonomija škola i veću slobodu? Ravnatelji tvrde - ne! Prije će biti veći kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da baš i nismo u potpunosti spremni na to, da ima čak četiri modela i četiri mogućnosti različitih praznika, ali ono što je bilo do sad dobro da su se županije mogle odlučiti oko datuma početka nastavne godine što sada u stvari nije slučaj", kazala je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzana Hitrec.

Kampanjsko učenje, preselilo se očito i na kampanjsko odlučivanje. Rok za odluku je za četiri dana, a škole u čak 13 županija još ne znaju hoće li na neki odmor ići već u listopadu ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo