KAOS NA DALMATINI Ljutiti putnici čekali satima: / 'HAC laže, nije bilo nikakvih radova!'

Image
Foto: PIXSELL/Arhiva, Davor Puklavec

Građani koji su se na uskršnji ponedjeljak autocestom vraćali s mora u unutrašnjost zemlje zapeli su u prometnom krkljancu pred tunelom Sveti Rok.

29.3.2016.
11:13
PIXSELL/Arhiva, Davor Puklavec
VOYO logo

Ogorčeni putnici koji su putovali u popodnevnim i večernjim satima ponedjeljka svjedoče da su stajali u kilometarskim kolonama ne shvaćajući u stvari zbog čega je nastao zastoj.

"Kad sam vidjela kolonu smračilo mi se, a kad sam čula da je kaos nastao zbog radova kojih zapravo nije bilo, poludjela sam. Tamo nije bilo nikakvih radova ni radnika, tek nekoliko čunjeva koji su, kako sam kasnije čula, postavljeni zbog nekakvih šahtova. Nisam platila cestarinu da bi čekla u koloni i onda kada ne moram. Ovaj put je samo zato jer je u pitanju nečiji nemar i neodgovornost", napisala nam je čitateljica koja se od 18,30 do 20 sati vozila dionicom Dalmatine pred tunelom Sveti Rok. Kako procjenjuje, u to vrijeme kolona pred tunelom u smjeru unutrašnjosti bila je duga čak desetak kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: snimila čitateljica

Neki su čekali i u autobusima. "Provela sam na cesti u autobusu čekajući da se kolona pokrene oko dva sata. Od podnožja Velebita do ulaza u Sveti Rok trebalo nam je oko sat i 45. Ljudi su stajali sa strane i odmarali se, no neki su ipak pokušavali preteći kolonu kako bi što prije stigli. Kad smo ušli u tunel, nitko nije primijetio nikakve radove. Kroz tunel se vožnja odvijala jednom trakom, a nakon tunela smo uspjeli ubrzati vožnju", ispričala nam je druga čitateljica dodajući kako policije nigdje nije bilo.

Image
GUŽVE ZA KRAJ DUGOG VIKENDA: /

Kilometarska kolona na ulazu u Sveti Rok zbog radova, a radnika nema

Image
GUŽVE ZA KRAJ DUGOG VIKENDA: /

Kilometarska kolona na ulazu u Sveti Rok zbog radova, a radnika nema

Druga nam se čitateljica požalila riječima: "Dva sata vožnje za kolonu od 10 km zbog dva zavarena šahta u tunelu sramota!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: snimila čitateljica

Danima čekali da se stvrdne beton?

A prometni krkljanac, prema informacijama iz HAC ONC-a dogodio se zbog radova na revizionom šahtu. Na to su, navode u Hrvatskim autocestama upozorili prije Uskrsa te informacije objavili i na svojoj internetskoj stranici. Ondje doista piše kako će se vožnja zbog radova na revizionog okna odvijati dvosmjerno, ali samo jednim trakom te da zbog toga postoji mogućnost stvaranja kolona. No, obavijest se odnosi na dane uoči Uskrsa, a situacija koja je naljutila građane dogodila se u ponedjeljak, drugi dan Uskrsa.

Nakon što su građani reagirali navodeći da radnici nisu nigdje viđeni iz HAC-a su poručili: "Zaprimivši brojne komentare korisnika kako u zoni radova nema vidljivih radova pa tako ni radnika, obavještavamo vozače da su radovi sanacije završeni, ali je u tijeku proces strvrdnjavanja betona te stoga promet nije moguće pustiti u punom profilu". Pritom su se pravdali obavijestima koje su građanima uputili preko HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HAK-u, pak, to potvrđuju.

"Drugi put se prije puta informirajte"

"Prema informacijama koje smo dobili od nadležne cestarske službe HAC-ONC d.o.o., a koji su objavljeni na našim internetskim stranicama, u HAK-ovoj aplikaciji i na svim radijskim postajama (poglavito na HR2), radovi su se u tunelu Sveti Rok na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče odvijali od 22. ožujka. Otad se kroz tunel vozilo dvosmjerno, jednom tunelskom cijevi. Takva regulacija prometa bila je do 25. ožujka u 20 sati kad je ona promijenjena, te se u smjeru Zagreba vozilo se jednim trakom, a u smjeru Splita, bez ograničenja. Čak smo najavljivali moguće poteškoće i gužve upravo na tom mjestu i u svim televizijskim javljanjima koje smo imali uoči produženog blagdanskog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu informaciju o koloni pred južnim portalom tunela Sveti Rok koju smo odmah objavili u svim medijima, dobili smo u ponedjeljak, 28. ožujka u 14 sati kada je kolona bila 2 km. Ta je kolona u 18 sati bila 8 km, a potom se smanjivala, te je u 21 sat više nije bilo", pojasnili su u HAK-u navodeći da su sve informacije koje su dobili od HAC-a pravovremeno objavili.

IZ HAC ONC-a su, pak, poručili kako im "je žao što se stječe dojam kako su radovi sanacije nepotrebni i da se izvode uvijek u krivo vrijeme". Pritom ističu da se radovi mogu izvoditi isključivo u razdoblju nakon zimske službe i do početka ljetne turističke sezone te pozivaju građane da provjere informacije prij eno krenu na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo