posjet kanadi / Kao iz filmova: Predsjednica sva u ružičastom, u pratnji muža Jakova u kočiji stigla u Rideau Hall

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je počela službeni dio posjeta Kanadi

13.5.2019.
16:58
VOYO logo

Do ureda glavne guvernerke Kanade u Rideau Hallu hrvatska predsjednica sa suprugom stigla je u kočiji, a Julie Payette, inače bivša astronautkinja, dobrodošlicu joj je zaželjela na materinskom francuskom i na engleskom jeziku.

Koliko je ležerna u obavljanju državničkih poslova, Payette, vjerojatno jedina guvernerka koja je letjela u svemir i to dvaput, pokazala je već na početku sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miješajući francuski i engleski, Payette je objasnila kako Hrvatska i Kanada već 25 godina imaju diplomatske odnose i kako će u to ime dvije državnice posaditi stablo - prekrasnih boja.

"Nije baš, plavo i crveno i bijelo, ali je O.K. I jako je kao... znate onu nogometnu momčad iz 2018. Sigurno ste čuli za nju. Pobijedili su i, žao mi je, ima ovdje ljudi od tamo, ali doista pobijedili su i Englesku u polufinalu i došli do svjetskog finala. I znate što mi je iznimno drago, imali su moto 'Mala zemlja, veliki snovi', rekla je Julie Payette, glavna guvernerka Kanade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Payette je naglasila da i astronauti imaju sličan moto: 'Per aspera ad astra - preko trnja do zvijezda'. Hrvatska predsjednica izjavila je kako je zavoljela Kanadu kad ju je sa suprugom tijekom tri godine prošla cijelu, uzduž i poprijeko. A onda se osvrnula i na svoj moto:

"Uvijek pucaj na Mjesec - ako i promašiš, sletjet ćeš na zvijezde. Tako, imamo nešto zajedničko, iako nisam astronautkinja, ja sam predsjednica zemlje koja se još trudi uspjeti i postati jedna od najsupješnijih zemalja na svijetu", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć je posjetila Veleposlanstvo u kojem je kao ministrica savjetnica i zamjenica šefa misije radila tri godine. Nakon 18 godina onamo se vratila kao predsjednica  Republike i pokazala da se dobro sjeća kvarta.

Image

Kao iz romantičnih filmova: Predsjednica sva u ružičastom, u pratnji Jakova u kočiji stigla u Rideau Hall

Image

Kao iz romantičnih filmova: Predsjednica sva u ružičastom, u pratnji Jakova u kočiji stigla u Rideau Hall

Hrvatske i kanadske zastave na ulicama Ottawe sigurno su razveselile čak 250 tisuća Hrvata u toj zemlji. Velik je to znak, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da je Kanada, ne samo priznala Hrvatsku 1992. nego je sada gleda kao prijatelja. Jer, samo se prijatelj zove svojoj kući, i to je jedno veliko priznanje u odnosima između Kanade i Hrvatske tijekom ovih 28 godina", kazao je Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan  Hrvatske.

Neki su u Kanadu stigli tijekom Domovinskog rata, a mnogi su već naraštajima u toj zemlji. Kao strance, podrijetlom iz Hrvatske, ništa ih, kažu, nije sprječavalo da ondje uspiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj otac Blaž ovamo je došao kao sedmogodišnjak, 1929. godine. Bio sam voditelj na radiju najveći dio života, onda sam postao gradonačelnik Hamiltona, da bih na kraju postao zastupnik u kanadskom parlamentu", kazao je Bob Bratina.

Nakon susreta s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom predsjednica će uz Calgary i Toronto posjetiti i Hamilton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvat će kanadskog premijera u Hrvatsku

RTL-ov reporter Goran Latković prati predsjednicu u službenom posjetu Kanadi. U javljanju za RTL Danas otkrio je da bi ona danas trebala pozvati Trudeaua u službeni posjet Hrvatskoj, no pitanje je kada bi se posjet mogao dogoditi. Naime, ako ga Trudeau prihvati, tu su još kanadski parlamentarni izbori, otprilike dva mjeseca prije onih predsjedničkih u Hrvatskoj. Ako on osvoji novi mandat, taj bi se posjet mogao dogoditi u idućih nekoliko godina. 

Inače kanadski državni vrh jako rijetko organizira državne posjete. Prvi je bio iz Izraela, a drugi je ovaj hrvatske predsjednice, i to na poziv glavne upraviteljice. To samo govori koliki ugled hrvatska zajednica ima u Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo