BELI ZAGREB KANTOGRAD / Jedna vrsta kanti potpuno prazne, a drugih uopće nema: 'Baca se posvuda, skupljaju se mravi, smrdi...'

Image
Foto: Robert Anić/Borna Filić/PIXSELL

'Nekidan je gospođa iz susjedstva ljutito skupila sve te razbacane vrećice s plastikom i ubacila ih u kante za komunalni otpad i one za biootpad koje su uglavnom prazne', kaže nam jedan Zagrepčanin

9.7.2022.
19:04
Robert Anić/Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Već tjednima Zagrepčani iz raznih dijelova grada žale se na nedovezeno smeće, a prizori nagomilanog i razbacanog otpada oko prepunih kanti i kontejnera mnoge tjeraju da u ljutnji Zagreb uspoređuju s talijanskim Napuljem, gradom koji se već čitavo desetljeće "guši" u smeću. Gradonačelnik Tomislav Tomašević zimus je najavio da će od 1. srpnja biti uveden novi sustav naplate i odvoza otpada u Zagrebu, ali je na konferenciji za novinare krajem prošlog mjeseca priznao da je plan bio ambiciozan i da se uvođenje novog sustava odgađa do 1. listopada.

Na istoj presici je voditelj podružnice Čistoća pri Zagrebačkom Holdingu, Davor Vić, iznio podatak da je na zagrebačkim ulicama čak 122 tisuće spremnika i kanti za otpad rekavši da je to nedopustivo. Priznao je i da postoje problemi u odvozu otpada pripisavši to zastarjelom i nedostatnom voznom parku. Kamioni se često kvare, a u zadnjih pet godina nije kupljen nijedan - napomenuo je. Problem je pripisao i nedovoljnom broju komunalnih radnika najavivši raspisivanje natječaja za nabavu 15 novih vozila i zapošljavanje 50 komunalnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BILI SMO PREAMBICIOZNI' /

Tomašević odgodio uvođenje novog sustava naplate odvoza otpada do 1. listopada; Čistoća će unajmljivati kamione?

Image
'BILI SMO PREAMBICIOZNI' /

Tomašević odgodio uvođenje novog sustava naplate odvoza otpada do 1. listopada; Čistoća će unajmljivati kamione?

'Gospođa je skupila sve te vrećice i bacila ih u kantu za biootpad'

U Zagrebu se miješani komunalni otpad odvozi dva do tri puta tjedno, ovisno o dijelu grada. Biootpad se odvozi jedanput tjedno, papir i karton te plastična i metalna ambalaža - dvaput mjesečno, dok se glomazni otpad odvozi dvaput godišnje. A dok na ljetnim vrućinama nosnice štipaju neugodni mirisi komunalnog i biootpada iz kanti i oko njih, Zagrepčani upozoravaju na neke nelogičnosti.

Javio nam se čitatelj koji živi u centru grada požalivši se da "žutih kanti" za plastični otpad uopće nema, dok je onih smeđih za biootpad, po njegovu mišljenju, previše. K tomu su najčešće poluprazne ili posve prazne. Opisao nam je situaciju u svojoj ulici, kazavši kako isto vidi i drugdje u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žute vreće za plastični otpad - a mnogi ga bacaju i u običnim vrećicama - gomilaju se, a odvoze rijetko. Oko zgrade su nam se pojavili mravi, jer mnogi bacaju plastičnu ambalažu, poput čaša od pudinga, na kojoj ima ostataka hrane. Nekidan sam vidio gospođu iz susjedstva kako je ljutito skupila sve te razbacane vreće i vrećice s plastikom te ih ubacila u kantu sa običan komunalni otpad i za biootpad", kaže.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kante za biootpad u zagrebu uglavnom su (polu)prazne

'Kante za biootpad zjape prazne, a ako nečeg ima - smrdi'

S druge strane, kaže, previše je kanti za biootpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka zgrada ima bar jednu, a većina ih je prazna ili poluprazna. Plastičnog otpada je previše, rijetko se odvozi, a kante za biootpad zjape prazne. A i kad se nešto ubaci u njih, te smeđe vrećice se na ovoj vrućini brzo raspadnu i kanta bude puna truleži koja strašno smrdi", kaže dodajući da ne vidi smisla u tome.

Tragom prigovora našeg čitatelja, zagrebačkoj Čistoći poslali smo mail postavivši tri pitanja: Zašto u gradu nema kanti/spremnika za plastični otpad (samo kontejneri koji su najčešće krcati) dok su brojne kante za biootpad uglavnom prazne? Razmatra li se češći odvoz plastične (i metalne) ambalaže? I treće: Postoji li ekološki, a time i zdravstveni rizik zbog smeća koje i po više od tjedan dana stoji izvan kanti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Čistoće smo dobili objedinjeni, uopćeni i prilično birokratski odgovor, koji prenosimo u cijelosti.

Čistoća: Uveli smo dodatne odvoze papira i plastične ambalaže

"Promjenom navika naših korisnika i sve većim odvajanjem raznih vrsta otpada, i podružnica Čistoća bilježi povećanje odvojeno skupljenih količina otpada, posebno otpadnog papira i plastične ambalaže. Sukladno promjenama navika naših korisnika i u skladu s našim operativnim kapacitetima, od početka lipnja uveli smo dodatne odvoze navedenih vrsta otpada (u noćnim satima) te ćemo i u planovima za slijedeća razdoblja nastojati da se odvoz reciklabilnih frakcija odvija na tjednoj bazi, uz ostvarenje pretpostavki za smanjenjem učestalosti odvoza miješanog komunalnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav odvoza plastične i metalne ambalaže u gradu organiziran je putem žutih vrećica, a za višestambene objekte u kojima ima prostora za smještaj spremnika, dodjeljujemo žute spremnike od 1100 litara. Predstavnici stanara mogu nam se obratiti sa zahtjevom za njihovu dodjelu. Raspored odvoza biootpada je na tjednoj bazi, jer se radi o vrsti otpada koja zahtjeva tjedno pražnjenje zbog biorazgadnje i razvijanja neugodnih mirisa. Završno napominjemo kako pravilno i odgovorno postupanje s otpadom podrazumijeva odlaganje otpada unutar spremnika, bilo da se radi o spremnicima na kućnom pragu, onima na javnim površinama tzv. zelenim otocima ili spremnicima u reciklažnim dvorištima", odgovorili su nam iz zagrebačke Čistoće.

Nove rasporede odvoza otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže u Zagrebu, tzv. Plavi i Žuti tjedan, možete vidjeti OVDJE. A novi raspored odvoza biootpada OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo