poznanstvo nije kriterij / Kandidati za šefa DORH-a danas na rešetanju u Banskim dvorima: Koji će zasjesti na mjesto Hrvoj Šipek?

Image
Foto: RTL

Za izbor novog glavnog državnog odvjetnika, koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina u Saboru

24.1.2024.
9:49
RTL
VOYO logo

Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedmero ministara počelo je razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon čega bi Saboru trebali predložiti nasljednika prve žene na čelu Državnog odvjetništva (DORH) Zlate Hrvoj Šipek.

Image
SLUŽBENO JE /

DORH objavio popis kandidata za glavnog državnog odvjetnika: Tko će naslijediti Hrvoj Šipek?

Image
SLUŽBENO JE /

DORH objavio popis kandidata za glavnog državnog odvjetnika: Tko će naslijediti Hrvoj Šipek?

Kandidati čije je prijave ranije potvrdilo Državnoodvjetničko vijeće, a potom ih ispitao i saborski Odbor za pravosuđe, na razgovore u Banske dvore, koji bi trebali trajati od 9 do 13 sati, dolaze abecednim redom. Prvi odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić pa sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednoga od njih potom mogu predložiti Saboru, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova.

Uz premijera s kandidatima će u Banskim dvorima razgovarati potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade u utorak je poručio da kriterij za odluku oko budućeg čelnika DORH-a neće biti 'poznanstvo' nego program, a nije htio odgovoriti postoji li već neki 'kandidat koji se ističe'. "Što se mene tiče, sigurno kriterij 'poznanstva' ovog ili onog stupnja neće biti kriterij. Bit će program i način kako vide ulogu glavnog državnog odvjetnika u funkcioniranju jedne važne pravosudne institucije", uzvratio je Plenković u utorak navečer na upit novinara nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Zlata Hrvoj Šipek izabrana je za glavnu državnu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka razgovora s kandidatima za budućeg čelnika DORH-a, u Banskim će se dvorima u 14 sati održati sastanak parlamentarne većine, a izjave za novinare najavljene su oko 16 sati. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tko će biti novi šef DORH-a. Razgovarali smo s kandidatima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo