POLITIČARI SE 'ČASTE' / 'Prljavštine' ima na sve strane, iako kampanja još službeno nije krenula: 'Ne vjerujte svemu što vidite'

Kao da verbalna prepucavanja premijera i predsjednika nisu dovoljna, na društvenim mrežama krenulo je izvrtanje konteksta, a onda i izrečeno bitno može mijenjati značenje

Katarina Brečić

Katarina Brečić

Više od 15 godina prati politiku. Drži se one - pitam što vas zanima

24.3.2024.
19:48
VOYO logo

Službena kampanja još nije ni počela, a već je prljavštine na sve strane. I kao da verbalna prepucavanja premijera i predsjednika nisu dovoljna, na društvenim mrežama krenulo je izvrtanje konteksta, a onda i izrečeno bitno može mijenjati značenje.

HDZ je na društvenim mrežama plasirao izjavu predsjednika Milanovića od 5 sekundi u kojoj u petak govori sljedeće: "Nakon izbora? Pa kažem, pohapsit ih sve i uzet im djecu za taoce“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da predsjednik Milanović želi Hrvatima otimati djecu. Pa smo pitali premijera Plenkovića je li to što je HDZ napravio fake news? Uslijedio je kratak odgovor: "Ne, on je cijeli fake“.

A evo kako je zvučala cjelovita izjava na pitanje hoće li Ustavni sud poništit izbore. "Ne smiju dirat u datum izbora", rekao je Milanović. Na što je uslijedilo pitanje novinara: "Ne datum izbora, nego rezultate izbora. Odnosno listu SDP-ovu"? Milanović odgovara: "Nakon izbora? Pa kažem, i pohapsit ih sve i uzet im djecu za taoce. Kao što su sad uzeli za taoce SDP u ovom slučaju i te stranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se Milanović zbog svega oglasio i na Facebooku i poručio da je "najprije HDZ-ova kriminalna banda ukrala i falsificirala moju jučerašnju izjavu i krenula plašiti ljude svojim prljavim uratkom koji kao da je potpisao sam Goebbels". Poručio je da lažu i, kako ih je nazvao - bezlični politički nametnici, poput Božinovića i Katičića.

Uslijedio je odgovor ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića. "Ovakve izjave stvarno prelaze granicu svega što smo mi dosad mogli čuti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OZBILJNA PRIJETNJA ILI...? /

Kampanja puna uvreda i prepucavanja dobila je novi začin - metak

Image
OZBILJNA PRIJETNJA ILI...? /

Kampanja puna uvreda i prepucavanja dobila je novi začin - metak

'Kršitelj Ustava je velika prevara'

Pemijer je nastavio da je kod Milanovića sve fake. "Gledajte, kršitelj Ustava je jedna velika prevara, prevara birača, prevara građana. Prevarili su ljude u kampanji da je sve normalno, nema ništa normalno. Mi četiri i pol godine gledamo nenormalno ponašanje. S njim očito nešto nije u redu", kaže Plenković.

Što je u kampanji u redu, a što nije, pitali smo komunikacijskog stručnjaka. To što je HDZ napravio nije fake news, nego širenje dezinformacije, rezanje izjave iz konteksta. "To je legitimna taktika u političkoj kampanji, samo je pitanje je li moralna. Želite li ići tim putem. Prljave kampanje naravno postoje, ali neka biračka tijela, neki birači ne vole da njihovi potencijalni izabrani kandidati koriste takve metode", objašnjava Željko Riha i dodaje da se takva metoda dezinformacija rijetko viđala, ali za očekivat je da će se događati češće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poruka građanima je, izborna je utakmica, ne vjerujte svemu što vidite. Pogotovo od političkih stranaka. Ako ste već ovo ulovili na internetu, evo i na vašim stranicama, vaše tv kuće, možete vidjeti tko je što rekao, uvijek postoji pisani trag tih izjava", zaključuje Riha.

I fotomontažu smo već vidjeli u ovoj kampanji. HDZ je Milanovića predstavio kao negativca iz Harryja Pottera. SDP je predstavio Karaplenkovića. Sada se i izjave vade iz konteksta. Još nije prijeđena granica da se koristi deep fake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo