(Ne)zbrinjavanje otpada / Kamo s 20.000 tona dubrovačkog otpada? U Gunju neće, drugdje ga ne žele

Sjevero-zapad, istok i jug Hrvatske na nogama su i to - zbog otpada - onog dubrovačkog. U Koprivnici ga ne žele. U Gunji ljuti jer ga nisu dobili, a Dubrovnik 20 tisuća tona otpada na godinu mora negdje odvesti

17.3.2017.
19:02
VOYO logo

U Dubrovniku su kontejneri prazni, no gradski otpad na odlagalište Grabovica uskoro više neće moći. Dok većina ne želi tuđe smeće u svome dvorištu, Gunja je prije nekoliko mjeseci u zbrinjavanju dubrovačkog otpada vidjela priliku za razvoj općine. Nakon natječaja, razočaranje, ponuda im nije prihvaćena.

"Izgubili smo jako puno. To je bio posao oko 7,5 milijuna kuna plus PDV, što je za Gunju oko 2 godišnja proračuna, Mi imamo proračun oko 2 i pol milijuna godišnje", kazao je Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik je tražio zbrinjavanje 20 tisuća tona otpada, a posao je dobila tvrtka iz Oroslavja, koja je planirala koristiti odlagalište Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Najpovoljnija ponuda je bila tvrtke Eko flor, oni su ujedno ispunili sve uvjete koje smo tražili, jedan je dozvola za gospodarenje otpadom i naravno da kapaciteti odgovaraju našim potrebama", objašnjava Nataša Gabričević, direktorica Čistoće Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica dubrovačke Čistoće tvrdi - Općina Gunja nije zadovoljila uvjete. 

"Po podacima iz Tzv oo obrasca imaju kapacitet 12 tisuća, a ni po cijeni nisu bili najpovoljniji", kazala je Nataša Gabričević, direktorica Čistoće Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo napravili geodetski snimak, po kojemu odlagalište u Gunji može primiti 35 600 tona miješanog komunalnog otpada. Firma koja je bila jeftinija 5 kuna je dobila taj posao", tvrdi Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

A već su imali i plan puta dubrovačkog otpada u 500 kilometara udaljenu Gunju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Dubrovnika bi kamioni s otpadom, prema rezultatima natječaja, trebali na još dalji put prema sjevero-zapadu Hrvatske, no ondje su oštro protiv toga.

"Niti jedan kilogram otpada iz bilo kojeg dijela Hrvatske, van regije 4 županije koje projekt obuhvaća, doći ovdje neće", kaže Darko Koren (HSS), župan koprivničko-križevački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Piškornici ističu da su se i sami mogli javiti na natječaj, no ne žele odlagalište zatrpavati dubrovačkim otpadom, pa to neće dopustiti ni tvrtki iz Oroslavja.

"Istina je da mi imamo tvrtku koja upravlja odlagalištem otpada u koprivničkom Ivancu, istina je da je dozvola naša bila dodana u tu dokumentaciju, kao i dozvole drugih kolega, ali s nama nitko nema ugovor. Mi taj otpad niti možemo, niti želimo primiti, niti je to bila mogućnost, jer Piškornica se na to nije javila", tvrdi Mladen Jozinović, direktor tvrtke Piškornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otpad mora negdje, Dubrovnik na natječaju traži i prijevoznika pa bi prvi kamioni na put mogli najranije krajem travnja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo