Autoprijevoznici čekaju / Kamionski sukob Hrvata i Slovenaca: Žele slobodne granice, inače prijete blokadom!

Smatraju da je slovenski potez odgovor na hrvatsku zabranu prometa na graničnom prijelazu u Murskom Središću

9.6.2019.
18:38
VOYO logo

Ne nazire se rješenje problema stotina autoprijevoznika, koji zbog slovenske zabrane prometa teretnih vozila na nekoliko manjih graničnih prijelaza satima čekaju na Bregani i Maclju. Pisali su i premijeru Plenkoviću i traže hitan sastanak s njime. Najavljuju akcije ako se uskoro problem ne riješi.

Kolone na ulasku u Slovenij u uobičajen su prizor. No, zbog zabrane prometa za teretna vozila na šest graničnih prijelaza i dalje se na Bregani i Maclju očekuju velike gužve, a rješenja problema nema na vidiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Šta da vam kažem, strašno, baš strašno, ovo je nepojmljivo za ovo doba. Otkako vozim, nadam se u  životu da idemo na bolje , ono je sve teže i teže.  Da se svelo sve na dva granična prijelaza pa to je stvarno žalosno'', govori za RTL Danas Ilija, vozač iz Bosne i Hercegovine. 

Autoprijevoznici zbog problema, koji se pojavio 1. lipnja kada je Uredba o ograničenju prometa stupila na snagu, traže sastanak s premijerom. Smatraju da je slovenski potez odgovor na hrvatsku zabranu prometa na graničnom prijelazu u Murskom Središću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


''Sudionici koji su radili na tome da se na Murskom Središću zatvori promet iznad 7 i pol tona trebaju dati ostavke, tražimo da se čim prije sa Slovencima dogovore režimi  jednakopravni za nas i Slovence i jednakopravni za sve hrvatske prijevoznike'', kaže Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.


Ministar prometa Oleg Butković početkom tjedna sastao se sa slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek. U ministarstvu prometa kažu svjesni su problema autoprijevoznika, koji su nastali donošenjem ove uredbe. I upravo iz tog razloga pokrenuli su inicijativu za pregovore sa slovenskom stranom kako bi se pronašlo zajedničko rješenje ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković predlaže da tranzitni promet ide na autoceste, a da hrvatski i slovenski prijevoznici mogu ići na manje prijelaze. Čeka se odogovor, a u Sloveniju na sastanak ponovno ide za desetak dana.

Rješenje problema imaju i vozači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rješenje je jednostavno, ubrzati protok. Neka bude Macelj samo, nek stave Goričan, al nek stave samo četiri trake i problem je riješen', smatra vozač iz Varaždinskih Toplica.

U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika  ne isključuju mogućnost prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'' Zamolio bih naše ministarstvo da se potrudi, jer mi punimo proračune ovih svih godina hrvatske države i želimo ostati ovdje', govori Kranjčec

U suprotnom, ako se problem ne riješi, strahuje da će mnogi vozači iz Hrvatske otići nepovratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo