neće niti zloupotrebe / Kamere zagrebačkog sustava videonadzora koristit će i agenti VSOA-e, nove ovlasti dobiva i policija

Agenti će sada moći pistupiti sustavu uživo, a MUP će dobiti i evidencijske podatke Zagrebparkinga

27.7.2018.
18:37
VOYO logo

Sve što vidi zagrebački Big Brother -  vidjet će i policija, ali i agenti VSOA-e. Na ovaj način želi se podići razina sigurnosti. No građani su skeptični oko toga tko će i kako koristiti 468 nadzornih kamera.

Znali ili ne - netko će ih gledati ili tražiti samo ako su nešto skrivili, poručuju iz policije. "U niti jednom slučaju ne može doći do zlouporabe", kazao je Stipo Mandić, voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću zagrebačkih kamera učinkovitije bi trebale biti i sigurnosne službe. Agenti Vojno - sigurnosno - obavještajne agencije tako će od sada imati pristup slici uživo i iz nje će moći uzimati potrebne podatke. Međutim iste neće moći mijenjati ili brisati.

Podatak o tome da kamere u određenom trenutku koristi agencija imat će isključivo administrator sustava u Sektoru za komunalno i prometno redarstvo. Izuzimanje snimaka bit će moguće tek nakon službenog zahtjeva od strane djelatnika VSOA-e. Sigurnosni stručnjak tvrdi kako su građani ovime samo na dobitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da građani niti jednog trenutka ne trebaju dvojiti da li je to pozitivno ili negativno za njihovu sigurnost. U svakom slučaju to je dizanje sigurnosti u Gradu Zagrebu", kazao je Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

Pogotovo kada je u pitanju sprečavanje terorističkih napada ili prepoznavanje njihovih počinitelja. "Recimo kada je bio teroristički napad u Londonu već sutradan je bilo priopćeno da su identificirani počinitelji, da je napravljena rekonstrukcija njihova kretanja, da je identificiran modus operandi terorističkog akta", kazao je Laušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve zahvaljujući umreženim službama i gradskim nadzornim kamerama. No policija i službe ionako već odavno koriste i snimke privatnih nadzornh kamera kada to mogu. A njih je u gradu na tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike