OSVOJI ESPRESSO APARAT / Kakvog je okusa dobar espresso?

Image
Foto: Copis

Izrada espressa je prava umjetnost. No kako prepoznati okus dobrog espressa?

15.11.2016.
10:12
Copis
VOYO logo

Da bi dobili onaj fini talijanski espresso potrebno je malo prakse i znanja, a mi vam donosimo nekoliko trikova kako prepoznati okus dobrog espressa. 

Za dobar espresso potreban je i dobar aparat. Iako su mnogi u kušnji da kupe rabljeni i prođu jeftinije, naša je preporuka da ipak uložite malo više novca i kupite novi aparat za espresso. Naime, rabljeni espresso aparati mogu imati brojna oštećenja od kamenca ili kiseline iz kave, stoga je lako moguće da ćete naletjeti na loše održavan aparat. Ako razmišljate o nabavi aparata za espresso, obavezno posjetite Copis ili njihovu stranicu, gdje ćete pronaći velik izbor visokokvalitetnih aparata za kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Copis

Druga stvar koja je uvjet za dobar espresso je kvalitetna kava. Iako supermarketi prodaju već gotove mljevene kave, za dobar gutljaj espressa se preporučuje svježe mljevena kava ili jednostavno možete svratiti u specijalizirane trgovine i nabaviti kapsule s najboljim mješavinama kave.

Ekstrakcija, odnosno prolazak vode kroz kavu, je najvažniji proces o kojem ovisi okus vašeg espressa. Prekratkom ekstrakcijom ćete dobiti kiselkast i pomalo slani espresso bez trunka slatkoće. S druge strane, pretjerana ekstrakcija uništava sve kvalitete kave. Ova razina ekstrakcije rezultira nepovoljnim okusom te ćete dobiti gorak i vodenast espresso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook Copis

Čini se kao puno filozofiranja za jednu šalicu kave, ali jednom kad pogodite ekstrakciju bit će to najbolja šalica espressa koju se probali. Idealna ekstrakcija će vam dati espresso slatkog, punog i zrelog okusa. Kiselost u savršenom espressu je uravnotežena i odlično nadopunjuje slatkoću napitka.

Kad je espresso gotov, u šalici ćete dobiti kremasti sloj (crema) na vrhu, karamelastu sredinu i tamni završetak. Trebat će vam sigurno nekoliko pokušaja da pogodite trajanje ekstrakcije, ali sav trud će se isplatiti jednom kad pronađete pravu mjeru!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvoji espresso aparat Mitaca i9!

Sudjelujte u našem natječaju, osvojite vrhunski aparat za espresso i do mile volje vježbajte izradu finog espressa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o aparatu Mitaca i9 u koji idu illy / Mitaca forte kapsule i koje rade odlični espresso.

Image
Foto: Copis

Kako osvojiti espresso aparat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Fotkaj svoj illy espresso ritual i osvoji vrijedne nagrade (upotrijebi maštu!)
  • Fotku postavi na službeni Facebook Copis (ondje pronađi detalje natječaja)
  • Najbolja fotografija osvaja aparat!
  • Ime sretnog dobitnika ili dobitnice objavit ćemo 26. studenog.

Za samoposlužne aparate koji rade najfiniji espresso obratite se u Copis. Ondje ćete pronaći velik izbor vrhunskih aparata koji se pune gurmanskim talijanskim sirovinama i poznatim brandovima kave poput illy caffe koja s ponosom nosi znak talijanske izvrsnosti.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo