KAKVO NAS VRIJEME ČEKA ZA PRODUŽENI VIKEND? / Danas ćemo uz svježinu osjetiti i sunce, ali i gužvu na cestama zbog Velike Gospe

Image

Sljedećih će dana biti i svježine i vrućine, samo ponegdje možda još i malo oborine, te na Jadranu sigurno još u četvrtak i 'buretine'

15.8.2019.
11:30
VOYO logo

Stiglo je očekivano osvježenje nakon toplinskog vala. Prekinuti su nizovi vrućih dana koji u nekim dalmatinskim gradovima traju preko 20 dana poput primjerice u Šibeniku. Ono što je zanimljivo jest da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada prije u povijesti mjerenja tijekom tog dijela godine.

Od utorka do srijede navečer bilo je i puno kiše, osobito u Gorskom kotaru, na području Rijeke i u Hrvatskom zagorju. No, nije nedostajalo niti jakog vjetra i bure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak svježe, ali sunčano uz 'buretinu'

Sljedećih će dana biti i svježine i vrućine, samo ponegdje možda još i malo oborine, te na Jadranu sigurno još u četvrtak i "buretine", najavljuje HRT-ova prognoza koju su pripremili meteorolozi Zoran Vakula i Dunja Plačko-Vršnak. Najizraženije svježine će biti ujutro, uz more uz buru, gdjekad i jaku, s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle. Dodatna pozornost u prometu nužna je ne samo zbog meteoroloških uvjeta, nego i zbog mnogobrojnih hodočasnika u marijanska svetišta, kao i zbog povećane gužve zbog početka mnogima produljenoga vikenda.

Image

Tijekom njega će ponovno u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna, kada je ponegdje moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno - uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajni pljusak na istoku i jugu zemlje, te u u petak u sjevernijim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovni pad temperature stiže sljedeći tjedan

Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se poveća sredinom sljedećega tjedna, ali i tada - kao i sada - najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno.

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama - dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost - što nužno ne znači i sigurnost - za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometna gužva zbog hodočašćenja u marijanska svetišta

Tijekom četvrtka, 15. kolovoza vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati, javljaju iz HAK-a.

Image

10.08.2019., Zagreb - Guzve u smjeru mora na naplatnoj postaji Lucko. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Uobičajene turističke gužve vikendom, očekuju nas od petka, 16. kolovoza do ponedjeljka, 19. kolovoza uglavnom u smjeru unutrašnjosti, odnosno graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku iz zemlje te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na ulasku u zemlju. Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužva na cestama

Subota, 17. kolovoza i nedjelja, 18. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti, te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najveće gužve očekuju nas:

- na A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na Lučkom i Demerju na prema Zagrebu; - na A2 Zagreb-Macelj s povremenim zaustavljanjima pred tunelom Frukov Krč u smjeru Maclja; - na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji; - na A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak; - na Krčkom mostu; - na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska; - na gotovo svim graničnim prijelazima uz moguća višesatna čekanja na Bajakovu, Tovarniku, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Karasovićima, Metkoviću…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo