bitno je biti spreman / Kako zaštititi dom, ali i sve oko njega u slučaju poplave? Ovo su savjeti Civilne zaštite

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Govore i da su najizloženija područja za nastanak poplava nizinska područja oko rijeka, lagune ili jezera, obalna područja (jaki vjetrovi, plima), područja neadekvatne odvodnje koja plave uslijed intenzivnih kiša, nizvodno od brana, područje uz male potoke, jarke, suha korita te krš

15.5.2023.
16:29
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je upute što činiti u domu i oko doma za vrijeme poplave budući da je dijelove Hrvatske pogodila obilna kiša koja je od Virovitice do Gračaca izazvala ogromne poplave.

Civilna zaštita kaže da bi u domu trebali odvojiti električni krug za gornji i donji kat. Bijelu tehniku, električne utičnice i bojler postavite na povišena mjesta, izbjegavajte postavljanje drvenih podova u prizemlju kuće, vrijedne predmete stavite na visoke police, postavite vanjska vrata i prozore otporne na poplavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZMJER ŠTETE /

Fotografije iz zraka prikazuju stvarno stanje u Obrovcu i Gračacu. Voda kao da je progutala kuće

Image
RAZMJER ŠTETE /

Fotografije iz zraka prikazuju stvarno stanje u Obrovcu i Gračacu. Voda kao da je progutala kuće

Što se tiče postupaka izvan doma, kaži da bi trebali podignuti trijem/prag vašeg doma, ugraditi sigurnosne ventile koji sprječavaju povrat vode kroz kanalizaciju, u dvorištu kuće preferirajte zelene površine, koristite propusnu površinu za asfaltiranje na prilazu, gradite kišne vrtove. Kišni vrt, naime, skuplja, upija, filtrira otjecanje oborinske vode. Ne ostavljajte travu, lišće i druge ostatke na ulazima u sustave javne odvodnje. Ako živite u podnožju brda ili na litici, učvrstite odvodne i potporne zidove.

Govore i da su najizloženija područja za nastanak poplava nizinska područja oko rijeka, lagune ili jezera, obalna područja (jaki vjetrovi, plima), područja neadekvatne odvodnje koja plave uslijed intenzivnih kiša, nizvodno od brana, područje uz male potoke, jarke, suha korita te krš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo