dan za guštanje / Tradicija, maštovita natjecanja i dobar obrok: evo kako Vodičani slave Uskrs

Uskrs za svaku obitelj predstavlja dan odmora i spoj starih i novih običaja, te druženje uz obilni blagdanski objed. Vodice ga pak slave na sebi svojstven način. Kako - provjerite u prilogu

16.4.2017.
18:56
VOYO logo

Kišni je Uskrs, pa se natječe pod kišobranima. Ali, tradicija mora opstati.

Uskrsnje kucanje jajima ispred crkve u Vodicama događaj je koji svake godine okupi i stotinjak natjecatelja. Lucija je natjecateljsku pisanicu pripremila posebnom dekupaž tehnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odvojila sam salvete, stavila preko jaja i prošla kistićem sa bjeljankom, pa možda to jaje bude i pobjedničko", kaže Lucija iz Vodica. 

Šestu godinu za redom doseljeni Hrvati iz BiH organiziraju i turnir na kojem ne pobjeđuju samo oni koji imaju više sreće, nego i više iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su iskusni pod navodnike meštri koji znaju taj običaj, znaju probat jaje na zub, da vide kako ono zvoni, kakav ton ima, koliko je ono tvrdo ustvari. To je jedna cijela procedura koju ljudi rade kod ovog tucanja jaja. To oni koji su znalci", Josip Blatančić, Zajednica Hrvata Bih Šinensko-kninske županije.

Jedan od tih znalaca je i Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitan je zvuk. Oštar, znači da nije tup, dubok", kaže Ivan iz Vodica. 

Spoj novih i starih običaja za Vodičane znači oplemenjivanje tradicije. Gospođa Šinka ne propušta na uskrsnji blagoslov odnijeti košaru s tradicionalnim uskrsnim slasticama kakve ona pamti od djetinjstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turta je obiteljski obrok koji se jede za ručkom, a karitule ili male pogače s jajem namijenjene su isključivo djeci.

"To sam za dicu spremila kad dođu da dobiju od babe i oni će se tome veseliti", kaže Šinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njezinog sina, prvoga čestitara, uskrsne slastice oduvijek su posebne.

"Kad vidim ovako sve to, podsjeti me na svoju mladost jer onda nije bilo ništa drugo nego samo to. Tako da i sutra moj sin i njegova djeca isto budu imali zadovoljstvo i veselje i da se podsjetu na ono što je nekad bilo", kaže Šime iz Vodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskrsni stol i u ovoj je kući čuvar obiteljske, ali i dalmatinske tradicije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo