dvostruka mjerila / 'Kako ste brzo uklonili dugu na Ksaveru, uklonite i mrzilačke grafite'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uklanjanje duge iscrtane na Ksaveru povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, s porukama ljubavi i poštivanja različitosti, i višegodišnje ignoriranje mnogobrojnih natpisa i grafita s govorom mržnje, demonstrira selektivnost i nedosljednost Grada Zagreba u pridržavanju i provođenju vlastitih propisa

22.5.2015.
13:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potaknuta brzom i učinkovitom reakcijom zagrebačkih gradskih službi prilikom uklanjanja grafita duge ispred zgrade Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru, stranka ZA GRAD pozvala je u petak na hitno čišćenje javnih površina i fasada od grafita, natpisa i poruka diljem Zagreba, osobito onih neprimjerenog sadržaja i s govorom mržnje.

Iako već godinama Zagrepčani svjedoče natpisima i grafitima koji nagrđuju brojne gradske fasade i javne površine, nerijetko uvredljivog i zakonom nedopuštenog sadržaja, izostaje reakcija nadležnih institucija i gradskih službi, upozorava ZA GRAD u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Primjer brze i uspješne intervencije prilikom uklanjanja nedavno osvanulog grafita duge, pokazuje da gradske službe imaju potrebna sredstva i da mogu biti učinkovite", poručuje Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRAD.

Pozivamo ih da nastave takvim žustrim tempom i uklone mnogobrojne ružne i mrzilačke grafite i poruke koje već dugo "ukrašavaju" grad, a pozivamo i građane da prijavljuju incidente i poruke takvog sadržaja nadležnim gradskim službama, kaže Kvakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uklanjanje duge iscrtane na Ksaveru povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, s porukama ljubavi i poštivanja različitosti, i višegodišnje ignoriranje mnogobrojnih natpisa i grafita s govorom mržnje, demonstrira selektivnost i nedosljednost Grada u pridržavanju i provođenju vlastitih propisa", naglasila je.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nažalost, pokazuje i sliku grada koji godinama tolerira isključivost, mržnju i netrpeljivost u javnom prostoru, dok istovremeno, revno i po hitnom postupku, uz osobnu prisutnost samog gradonačelnika, uklanja poruke tolerancije, mira i ljubavi, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo