KAKO (SE) RIJEŠITI 'SUSJEDA IZ PAKLA': / Udruga stanara otkriva što sve morate napraviti prije nego nazovete policiju

Image

Bučni susjedi, lupanje, glazba u pozno doba noći i slične pojave nisu rijetkost, a karlovačka udruga stanara otkriva kako tome stati na kraj.

4.2.2017.
11:58
VOYO logo

Predsjednik Udruga suvlasnika i stanara grada Karlovca Alen Kristović otkriva koje su najčešće žalbe, i kako se nositi sa "susjedima iz pakla"

Kako prenosi KA Portal, “žrtve” su uglavnom ljudi u čijem susjedstvu žive “dinamičniji susjedi”, a posebno je to izraženo gdje su mala djeca koja se igraju, skaču, bacaju igračke i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je ispod tog stana obitelj koja živi “mirnim životom” vrlo brzo se izgubi strpljenje i zamoli susjed da ograniči svoje dinamično ponašanje barem u određene dijelove dana. U manjem broju slučajeva do uznemiravanja dolazi uslijed sviranja ili slušanja preglasne glazbe. Evidentirani su i slučajevi zvukova koji su rezultat hodanja u obući sa krutim potpeticama ili štiklama. Buka nastaje i prilikom adaptacije ili nekih drugih oblika djelatnosti u stanovima" kaže Kristović.

Image
STANARI NA RUBU ŽIVACA: /

'Susjedi iznajmljuju stanove u kojima se mladi seksaju. Mjesecima ne spavamo'

Image
STANARI NA RUBU ŽIVACA: /

'Susjedi iznajmljuju stanove u kojima se mladi seksaju. Mjesecima ne spavamo'

Psi najčešće uznemiruju

Od kućnih ljubimaca koje građani drže u stanovima, a najčešće uznemiravaju stanare su psi, navodi Kristović te predlaže kako se zaštititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O svakom od ovih pitanja najbolje je razgovarati sa susjedima i pokušati naći rješenje kroz uzajamno razumijevanje, dodaje, no treba biti oprezan, posebno kad su u pitanju djeca" i objašnjava:

Oprezno s djecom

"Ograničavanje u ponašanju mogu doživljavati kao stres sa posljedicama koje mogu ostaviti traga za cijeli život. Zato preporučamo roditeljima da pokušaju pronaći adekvatne prostirke ili tepihe i postave ih u prostrije gdje se djeca igraju kako bi se amortizirali neželjeni zvukovi. Glazba i sviranje instrumenata su već oblici ponašanja koji se uglavnom mogu kontrolirati. Uznemiravanje se najčešće javlja od strane mlađih osoba tinejdžera. Uz pravilan pristup i sve se može riješiti" navode u Udruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor prije svega

Vidi li vas susjed da vodite ljubav, platit ćete kaznu od 5.000 kuna

Image

Vidi li vas susjed da vodite ljubav, platit ćete kaznu od 5.000 kuna

Ako se radi o nenamjernom ponašanju molba susjedima da prilagode obuću za kretanje po stanu može biti dovoljna. Neizbježna je upotreba alata i drugih sredstava prilikom adaptacija ili neke vrste zahvata za rekonstrukcije u stanovima. Normalno je da u tim trenucima dolazi do buke. U ovakvim situacijama, nužno je da se izvođači i vlasnici stanova drže odluke o kućnom redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomozite policiji riješiti problem

"Ako oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju. Policija će utvrdtiti postojanje prekršaja nadležnom sudu dostaviti izvješće (prijavu). Međutim u najvećem broju slučajeva policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnoj postupka. Svi oblici uznemiravanja prestanu dok se vidi dolazak policije i ostaje riječ oštećenog bez mogućnosti dokazivanja. Uglavnom sve ostane na opomenama i upozorenjima. Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje. Ako se usprkos svim poduzetim mjerama ne spriječi neželjeno ponašanje i čak se stanje pogorša, oštećenima preostaje pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Sudu je potrebno dostaviti materijalne dokaze ili navesti svjedoke . Mogu se koristiti i podatci o intervencijama policije", dodaje Kristović i o ovom najdrastičnijoj mjeri “smirivanja” susjeda.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo