liječnici vs mediji / Kako se liječnike prikazuje u javnosti te kolika je granica od bombonijere i kave do čistog mita?

Čak 95 posto liječnika smatra da mediji vijesti o liječnicima obrađuju senzacionalistički, a njih 93 posto smatra da su vijesti o liječničkim pogreškama novinarski neprofesionalno obrađene

21.7.2016.
22:29
VOYO logo

Senzacionalizam i neprofesionalno obrađene liječničke pogreške. Tako na rad novinara gledaju liječnici u anketi Hrvatske liječničke komore. 

"Javni linč prije utvrđivanja objektivnih okolnosti zašto se nešto dogodilo, zatim navođenje liječnika punim imenom i prezimenom - smatramo da to nije razina na kojoj se mogu rješavati problemi kojih ima puno u sustavu", rekao je Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitano je gotovo 1500 liječnika, a njih 89 posto smatra da ih mediji prikazuju sklonima korupciji. Da su površni i neodgovorni u medijima misli 59 posto ispitanih, dok je nesavjesnih 47 posto.

"Ja se slažem apsolutno s tim podacima, no to nisu pojedinci. Ja u ovom trenutku govorim u svoje ime, ali sam sigurna da govorim isto tako u ime onih koji rade u primarnoj zaštiti i bolničkim doktorima", tvrdi Sanja Kljajić-Grotić, liječnica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su jasni. Njih čak 95 posto smatra da se u medijima o njima izvještava senzacionalistički. Već 15 godina imaju i svoje novine - Liječničke novine u kojima su donedavno imali rubriku - najgori novinar mjeseca. 

Naslovnica za ovaj mjesec prigodna - stetoskop kao omča. Bila liječnička greška, mito ili tzv. sitna korupcija, s druge strane nisu mediji, nego pacijenti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja volim peći kolače, pa sam znala ispeći kiflice i donijeti im kiflice. Ali to nije da sam došla na pregled. To je onako - došla sam u posjetu i donijela im", priznala je jedna pacijentica.

Kolika je granica između bombonijere i kava do čistog mita?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bombonijeru i kavu sam više puta i sama dobila, ali isto tako i svojoj kolegici koja mi je napravila ultrazvuk srca sam donijela jednu čokoladicu - baš kao i svojoj bankarici u banci - ja sam odnijela čokoladu", dodaje Kljajić-Grotić.

Novinarka koja godinama prati zdravstvo i otkriva afere poručuje da je anketa ne iznenađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav odnos prema novinarima i općenito prema javnosti je dio tradicije hrvatskog zdravstvenog sustava u kojem je HLK vrlo važan dionik. Malo su se tenzije zaoštirle između liječnika i javnosti, odnosno novinara kad je u trenutku na čelo HLK došao čovjek blizak  ultrakonzervativnoj vladi i on je još malo zaoštrio odnose s medijima", prokomentirala je Nastaša Škaričić, stručnjakinja za zdravstvenu politiku.

Da se samo ne oštri - nego i brusi iz Komore poručuju na jesen će biti i okrugli stol: s jedne strane novinari, s druge liječnici. Jedni drugima će očito imati puno toga za reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo