TKO TO PLAĆA? / Kako se financiraju hrvatske stranke?

U vrijeme predizborne kampanje novac koji će stranke trošiti moći će se donekle konotrolirati te će smjeti potrošiti samo milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

15.11.2011.
19:06
VOYO logo

Do službene borbe za glasove ostalo je manje od dva dana. A tko će je platiti? Gomilanje crnog novca izgubilo je svrhu, jer stranke i kandidati moraju otvoriti poseban, ograničen račun za financiranje kampanje. Puni ga stranka i novac koji dobiju od donatora. Laburisti poručuju kako  će ovo skromna kampanja.

S gotovo upola manje, odnosno šezdesetak tisuća kuna, trenutačno raspolaže Blok umirovljenici zajedno, no prikupljanje još traje.

Džep iz kojeg će plaćati kampanju pokazala je većina manjih stranaka, ali i Kukuriku koalicija. HDZ, stranka koju USKOK već istražuje zbog sumnjivog financiranja, svoje brojke nije nam dostavila.

Milanović i društvo već su potrošili više od 4 milijuna, a na računu ih čeka još 886 tisuća kuna. HSLS je dosad prikupio 439, a HDSSB 104 tisuće kuna, dok HSP i HSS raspolažu s 205, odnosno 458 tisuća kuna. No, neki račune još nisu ni otvorili.

Kazne se kreću od 50 do 500 tisuća kuna, a DIP će račune nadgledati uz pomoć posebnog softvera. Iako trenutačno stanje stranke nisu zakonski dužne objaviti, GONG poziva sve da ih objave.

Kampanja 2011. prva je u kojoj stranke neće moći trošiti kao pijani milijarderi, jer ih zakon ograničava na milijun i pol kuna po izbornoj jedinici. Oštrom oku revizije ne bi smjele promaknuti ni tisuće kuna već potrošene i prije službenog početka kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo