POSAVINA U PROBLEMIMA / Kako privući liječnike u izolirana područja? 'Uz plaću, dati i 5000 kn paušala mjesečno'

Image
Foto: Thinkstock.com

Županjska Posavina je udaljena od svih bolničkih centara i kao takva dodatno opterećena

19.2.2019.
14:07
Thinkstock.com
VOYO logo

Geografski izolirano područje županjske Posavine već je duže vrijeme suočeno s nedostatkom liječnika obiteljske medicine. Domu zdravlja Županja nedostaju dva liječnika za popunjavanje timova u Gunji te jedan za Posavske Podgajce - Rajevo Selo i jedan za tim obiteljske medicine u Županji.

"Pokušavamo na sve načine doći do liječnika. Na istoku županjske Posavine osigurani su im moderni stanovi. Kompletno su uređeni i vrhunski opremljeni apsolutno svime, liječnici samo trebaju doći s koferima i osobnim stvarima. Režijske troškove spremne su preuzeti općine. Osigurani su automobili i odlični uvjeti za rad, ali na natječaje se unatoč tome nitko ne javlja", zabrinuta je ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić. Dodaje da je potpuno izostao i interes liječnika iz susjednih država, BiH i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno su u teškoj situaciji jer im nedostaju četiri doktora obiteljske medicine. U suradnji s doktorima koncesionarima za sada uspijevaju pokriti cijelo područje i stanovnicima osigurati potrebnu zdravstvenu skrb.

"Nije nam lako, ali trudimo se i dajemo sve od sebe", ističe Lešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lešić smatra da je zbog dugogodišnje nezainteresiranosti liječnika za zapošljavanjem u županjskoj Posavini, posebice Cvelferiji, potrebno definirati mjere kojima bi se stimuliralo dolazak liječnika i osiguranje javnozdravstvene mreže na tom području. Ondje nema bolnice, županjska Posavina je udaljena od svih bolničkih centara i kao takva dodatno opterećena, piše Glas Slavonije.

Ministru zdravstva iznijela je i konkretan prijedlog - neka Vlada RH osnuje jedan fond iz kojeg će se moći, kao u primjerice u Norveškoj ili Švedskoj, liječnike koji rade u udaljenim mjestima dodatno platiti i odmah im osigurati bolju startnu poziciju. Mišljenja je da je za rad na rubnom i geografski izoliranom području, u manjim i udaljenim ordinacijama, liječnicima potreban još neki paušalni iznos, primjerice 5000 kuna mjesečno, koji će dobiti dodatno uz plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Županjska Posavina trebala bi se tretirati kao neko područje od posebne skrbi, ali to je izvan naših mogućnosti. Bojim se da će, ako se pod hitno nešto ne poduzme u vezi s tim, uskoro i otoci možda biti u boljoj poziciji nego mi, ako već i nisu", upozorila je ravnateljica Luca Lešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo