KAKO POLITIČKE STRANKE KRŠE ZAKONE: / Analiza financijskih izvješća pokazala da je Živi zid rekorder u broju sumnjivih poteza

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

U izvješću se dodaje da je zakone najviše kršila stranka Živi zid, koja već neko vrijeme slovi kao treća politička opcija u Hrvatskoj, a 13-postotnom potporom.

27.1.2018.
12:32
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Neke od političkih stranaka i dalje ne prijavljuju svoje financijsko poslovanje onako kako bi trebalo. Česta je pojava da se podaci iz financijskih izvještaja ne slažu s onima u poslovnim knjigama, a DIP-u stranke često znaju ne prijaviti donacije iz nedopuštenih izvora u propisanom roku.

GONG: 'Krajnje je vrijeme da Ministarstvo i Vlada krenu s ozbiljnim poboljšanjima'

Zbog toga su uvjetno mišljenje dobile starnke koje sudjeluju u vlasti: ona Milana Bandića, HSLS i SDSS, stoji u zaključku dubinske analize GONG-a na temelju izvješća Državne revizije za 2016. GONG stoga upozorava da su potrebna stroža reguliranja financiranja stranaka i kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krajnje je vrijeme da Ministarstvo uprave i Vlada krenu s ozbiljnim poboljšanjima pravnog okvira koji regulira financiranje stranaka i kampanja, a da DIP napokon počne stvarno nadzirati financiranje stranaka i kampanja, što mu je zakonska obveza. Kako se moglo dogoditi da je Revizija utvrdila, primjerice, da podaci iskazani u izvještaju o prihodima i rashodima neprofitnih organizacija i evidentirani u poslovnim knjigama nisu istovjetni podacima iskazanim u financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe i/ili izvješću o troškovima izborne promidžbe, a da je DIP prihvatio izvješća o financiranju izborne promidžbe', stoji u GONG-ovom priopćenju koje prenosi Jutarnji list.

Živi zid je rekorder po kršenju zakona

U izvješću se dodaje da je zakone najviše kršila stranka Živi zid, koja već neko vrijeme slovi kao treća politička opcija u Hrvatskoj, a 13-postotnom potporom. Knjigovodstvene isprave te stranke nisu prethodno kontrolirane, a na temelju njih su objavljena evidentiranja poslovnih događanja u poslobvnim knjigama. Osim toga, dio rashoda im je evidentiran na temelju izvoda žiroračuna, bez priloženih isprava. Nisu naveli ni aktivnosti na koje se poslovni događaj odnosi, a još su neke iznose pogrešno evidentirali pa su one na računu prihoda od donacija iz proračuna umjesto prihoda po posebnim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ukupni rashodi te stranke koji su iskazani (513.922 kuna) ne odgovaraju podacima iz poslovnih knjiga. Osim toga, prihodi evidentirani u poslovnim knjigama i iskazani u financijskim izvještajima manji su za 978.162 kn, a rashodi za 987.997 kn, piše Jutarnji list.

Grešaka imaju i druge stranke

Greške su primijećene i kod HSS-a: oni u poslovnim knjigama i izvještajima nisu evidentirali imovinu u vlasništvu stranke. HDZ pak u svojem izvještaju nije prijavio 5000 kuna donacije iz nedopuštenih izvora. SDP je neka plaćanja proveo s redovnog računa stranke umjesto s posebnog računa za financiranje izborne promidžbe, dok Most u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao rashode na način koji bi omogućio vidjeti koji dio se odnosi na redovno poslovanje, a koji na izbornu promidžbu, dok je stranka Milan Bandić 365 nije evidentirala rashode od 155.887 kuna, dok su oni za promidžbu i informiranje umanjeni u iznosu 321.028 kuna bez obrazloženja i dokaza, a ima i još nekih sumnjivih rashoda, stoji u GONG-ovom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo