KAKO PLENKOVIĆEVA 'URAVNILOVKA' IZGLEDA U PRAKSI: / Koliko će plaća rasti liječnicima, učiteljima, 'običnim' radnicima... Razlike su drastične

Image
Foto: Shutterstock

Gledano u brojkama, zdravstveni radnici će proći najbolje ako se ostvari Plenkovićeva najava povećanja plaća državnim i javnim službenicima

17.10.2019.
19:05
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim držanim i javnim službenicima u tri vala po dva posto, te najavio povećanje osobnog odbitka sa 3800 na 4000 kuna, postavlja se pitanje kako te najavi izgledaju u brojkama.

Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Učiteljima 380 kuna povišice

Prema prvim izračunima, povećanjem osnovice za plaće u javnom sektoru te povećanjem neoporezivog osobnog odbitka za sve radnike sa 3800 na 4000 kuna liječniku specijalistu u bolnici sa 8 godina staža osnovna će plaća narasti za 1718 kuna, medicinskoj sestri sa srednjom stručnom spremom za 925 kuna, učitelju sa 15 godina staža za 380 kuna, a radniku s prosječnom plaćom u Zagrebu za 56,64 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Jutarnji list, zdravstveni će radnici proći najbolje. Međutim, razlog tome nije dizanje osnovice za 6,12 posto, nego zato što su prije mjesec dana, nakon prijetnji štrajkom, uspjeli potpisati dodatak kolektivnom ugovoru i dobiti ukupno povećanje od 7 posto.

Bitno manji rast plaća za učitelje

S plaćom za rujan povećani su dodaci na plaće, za tri posto na uvjete rada te četiri posto za odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike koji rade u dijagnostici i liječenju. Za primjerice liječnika specijalista s desetak godina staža u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ako živi u Zagrebu i nema dodatnih poreznih odbitaka, to je značilo oko 600 kuna veću neto plaću, za specijalista u bolnici sa sličnim uvjetima 700.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se realizira najava o povećanju osnovice za 6,12 posto i poveća osobni neoporezivi odbitak na 4000 kuna plaće, povišice će biti bitno veće. Prosvjetarima, koji nastavljaju štrajk jer im nije, kao liječnicima, odobrena korekcija koeficijenata, plaće će rasti puno manje, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo