Kako platiti manju kaznu za prometni prekršaj

Osim nesreće ili kvara, svakom vozaču najgore je vidjeti palicu 'Stop - Policija' kojom maše djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova.

20.11.2010.
13:25
VOYO logo

Najjednostavniji način da izbjegne te plaćanje bilo kakve kazne jest - vozite točno po propisima. Uz to, upamtite da je Hrvatska zemlja u kojoj policija tolerira 10 kilometara bržu vožnju od one koja je maksimalna na nekom određenom dijelu prometnice. Pričamo li o brzinama iznad 100 kilometara na sat, policajci će vam tolerirati 10 posto od izmjerene brzine, odnosno umanjit će vašu brzinu za 10 posto.

Bitno je u obzir uzeti da brzinomjeri na automobilima u pravilu lažu, pa ispada da u područjima gdje je brzina ograničena na 60 do 90 kilometara na sat u pravilu (prema brzinomjeru) možete voziti i 15 kilometara na sat više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete tako voziti i ne dobiti kaznu, no Pametna kuna vam ne preporuča ništa osim da se držite propisanih ograničenja. Ona će vam najlakše zadržati novce u novčaniku.

Osim toga, uređaji za mjerenje brzine su često postavljeni na istim ili sličnim lokacijama, stoga je na njima uputno usporiti i time opet uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazite li se van svog mjesta stanovanja, imajte na umu da policija često mjeri brzinu na mostovima, nadvožnjacima i mjestima gdje se sužavaju trake, ali i u područjima gdje je npr. četverotračna prometnica na kojoj je ograničenje kretanja brzine 60 kilometara na sat. Stoga su to najbolje lokacije za usporiti.

Vozači koji razgovaraju na mobitel lak su plijen prometnim policajcima, posebno onima na motociklima i u presretačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste već zaustavljeni, slijedite nekoliko jednostavnih pravila. Uvijek budite pristojni prema policajcima. Ako znate da ste zgriješili, odmah priznajte i pitajte što ste točno zgriješili i koliko bi trebali platiti za to. Ne izlazite van iz automobila i ne mašite rukama uz pitanja zašto ste zaustavljeni.

Ako smatrate da je policija prekršila vaša prava, izborite ih kod suca za prekršaje. Žučne rasprave na licu mjesta rijetko kad daju rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prekršaje za koje je određena maksimalna kazna do 1000 kuna policajac može dati pisanu opomenu koja nema nikakve posljedice po vaš džep ili vozačku. No, to je njegova odluka, i može ju napisati samo ako u prethodnih godinu dana niste kažnjeni za prekršaj u prometu.

Dođete li u situaciju da morate platiti, pitajte možete li platiti manju kaznu od one koja je propisana zakonom, npr za nevezivanje sigurnosnog pojasa ili razgovor na mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci isto žive u našoj državi i svjesni su situacije u našim novčanicima te znaju napraviti ovakav ustupak, stoga je to jedan od načina na koji možete uštedjeti.

Dogodi li se da sve navedeno i još neki trikovi (poput pozivanja na zajedničko regionalno porijeklo ili poznanstva) propadnu, Pametna kuna savjetuje da platite kaznu čim prije. Šanse da otjerate slučaj u zastaru su minimalne, a naplatu nenaplaćenih kazni obavlja Porezna uprava, s kojom nema šale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produžite li rok, uz kaznu ćete platiti i kamate, dakle i više nego što je trebalo.

Vezani članci:

arti-201008010266006 arti-201007280050006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo