KAKO JE U SABORU PROŠLA 2019. GODINA? / Najviše se javljali Bulj i Maras, koji je i rekorder u replikama, a četvero zastupnika nije reklo ni riječ

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta

24.12.2019.
10:36
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, svaki drugi zastupnik kako bi replicirao ili odgovorio na repliku, a zbrojene, te dvije 'kategorije' iznose gotovo šest tisuća javljanja - pokazuje službena saborska statistika za 2019.

Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta, od čega osam puta Ines Strenja (Most) kako bi prenijela stajališta i zaključke Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kojem je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

Rekorderi Bulj i Maras

Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386), te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je Sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.

Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate, 'samo' 350 puta, više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov najaktivniji trojac čine - Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

Zastupnici, a tiče se to svih 151, u ovoj su se godini 480 puta 'požalili' na povredu saborskog Poslovnika, najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, izbacivanja zastupnika iz sabornice, zabrane govora na dan ili dva, postale su gotovo tjedni standard.

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u Hrvatskom saboru, a nisu progovorili ni riječ su Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici 'startali' nakon ljetošnje rekonstrukcije Vlade.

Replike i odgovori na njih obilježile su i sve tri protekle parlamentarne godine, od gotovo 40 tisuća javljanja, one zbrojeno čine više od 24 tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike