KAKO JE I TKO RADIKALIZIRAO HRVATSKU: / HDZ-ovci se čude, ali oni su uzrok problema. Znamo čak i točan datum kada je sve počelo

Image

Stranka koja danas upozorava na zabrinjavajuću radikalizaciju svojim tridesetogodišnjim toleriranjem,

27.10.2020.
14:19
VOYO logo

Neću izmisliti toplu vodu ako kažem da je Hrvatska talac HDZ-a. Čak znamo i točan datum početka te talačke krize. Sve je počelo 30. svibnja 1990., tj. onog trenutka kada je Hrvatska demokratska zajednica na vlasti u Hrvatskoj zamijenila Savez komunista. S obzirom na to da je HDZ, kako misle njegovi članovi i simpatizeri, stvorio Hrvatsku, HDZ shodno tome ima i pravo s Hrvatskom raditi što želi. Samim time što nisu svi jednako zaslužni za stvaranje države valjda je normalno da u toj državi svi ne mogu imati niti ista prava i mogućnosti. Evo nekih primjera koji to potvrđuju.

Hrvatskim komunistima uopće nije bilo stalo do Hrvatske i sve su radili kako bi zadovoljili isključivo vlastite interese. Neprijateljskim odnosom prema svakom opozicijskom djelovanju i favoriziranjem članova svoje Partije komunisti su sustavno uništavali hrvatsko društvo. Naravno, u pauzi dok nisu pokušavali zavarati narod izgradnjom bolnica, škola, vrtića, fakulteta, knjižnica, tvornica, brodogradilišta, društvenih stanova, hidro i termoelektrana, mostova, pruga i cesta. Kako god, trebalo se riješiti takvog protunarodnog i protuhrvatskog sistema i zamijeniti ga iskrenim domoljubljem i isključivo profesionalnim pristupom rješavanju problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, jesu li dolaskom HDZ-a na vlast 30. svibnja 1990. rad za opće dobro i pružanje jednake prilike svima bez obzira na ideološke razlike postali pokretačka snaga društvenog razvoja? Ili su se i novi ljudi na vlasti nastavili neprijateljski odnositi prema svakom opozicijskom djelovanju i nastavili favorizirati članove svoje partije? Naravno, sve su ovo samo retorička pitanja. Međutim, skrenuo bih ovom prilikom pažnju na nešto drugo. Osim što se u 30 godina izgradilo nešto manje tvornica, bolnica, škola, pruga... vidljiva je još jedna razlika između komunista i hadezeovaca. Članove HDZ-a koji organiziraju udružene kriminalne pothvate kako bi nauštrb hrvatskih građana zadovoljili vlastite apetite i koji bezobzirno uništavaju hrvatske ekonomske potencijale nitko ne naziva nacionalnim izdajnicima ili protunarodnim i protuhrvatskim elementima.

Važno je samo biti HDZ-ovac

Evo još jednog primjera dvostrukih kriterija. Ako ste prije rata bili oficir JNA ili milicijski inspektor sve je to postalo nebitno onog trenutka kada ste se učlanili u HDZ. I ne samo to. Dobivanjem podobne članske iskaznice čak je i radni odnos u "protuhrvatskim organizacijama" kao što su JNA i SUP postao daleko manje problematičan od, recimo, učlanjivanja u SDP. U tom vam slučaju ne bi pomoglo niti što ste svojevremeno dobrovoljno pristupili obrani domovine, preživjeli ranjavanje ili mučenje u nekom od logora jer se članstvom u nepodobnoj stranci vaš patriotizam nepovratno kompromitirao. Da ironija bude veća sve će vam to kad-tad na nos nabiti i neki HDZ-ovac koji je tih 1990-ih rat gledao samo preko televizijskih ekrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je bila talac HDZ-a i kada je u pitanju međunarodni ugled. Zbog načina upravljanja zemljom, autoritarnih sklonosti HDZ-ovog i državnog predsjednika, degradiranja institucija pravne države, pritisaka na medije, obezvrjeđivanja demokratskih procesa, neprocesuiranja ratnih zločina i nepoštivanja suvereniteta susjedne države Hrvatska je bila međunarodno izolirana i na rubu sankcija. I nitko zbog toga nije proglašen nacionalnim izdajnikom. Naprotiv, držanje ruke na srcu za vrijeme intoniranja himne, koketiranje s ustaštvom i stalno izmišljanje unutrašnjih neprijatelja ostali su važniji kriterij domoljublja od narušavanja ugleda domovine u svijetu.

I mogao bih tako nastaviti s primjerima koji dokazuju da za HDZ-ovce vrijede drukčiji kriteriji nego za sve ostale građane Hrvatske, ali ću završiti s jednim aktualnim. Nedavni događaj ispred zgrade Vlade pokazao je da reakcije na sve agresivnije načine ispoljavanja mržnje u društvu uvelike ovise o tome tko je meta agresije. Ako su to Srbi iz Hrvatske, turisti iz Srbije, ljevičari, homoseksualci, svi oni koji se ne slažu s ulogom Crkve u društvu ili koji kritički preispituju mračne epizode iz hrvatske povijesti onda su i razni oblici prijetnji, uvreda i fizičkih napada, huškačke televizijske emisije, šovinistički komentari na desnim ekstremističkim portalima ili nacionalističke izjave političara tek incidentne pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje, time što su incidentne, baš potvrđuju da u hrvatskom društvu prevladavaju sigurnost i tolerancija. Ali kada meta postanu članovi HDZ-a onda se mobiliziraju sve sigurnosne i obavještajne agencije, predlažu nove represivne mjere i mijenjaju zakoni. Jer tada više nije riječ o incidentima nego o zabrinjavajućoj radikalizaciji društva i "ozbiljnoj prijetnji sigurnosti države, ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i slobodi građana te vladavini prava".

Što je naravno sve točno uz ipak jedan vrlo važan dodatak. Upravo stranka koja danas upozorava na zabrinjavajuću radikalizaciju svojim tridesetogodišnjim toleriranjem, a često i raspirivanjem (govora) mržnje snosi za istu tu radikalizaciju ujedno i najveću odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo