žive u dvije smjene / Kako je biti majka s karijerom u Hrvatskoj? Obrazuju se više nego muškarci, a žena je sve manje na tržištu rada

Iako mnogi muškarci to ne žele izgovoriti na glas, statistika je sljedeća: žena s dvoje djece ima 50 - 50 posto šanse da ostane ili zadrži posao. Uz to kućanske poslove u potpunosti obavlja čak 87 posto žena

2.10.2017.
18:55
VOYO logo

Radni dani su itekako naporni, a nakon posla mnoge žene čekaju i obiteljske obveze. Ženama je ponekad problem pomiriti poslovno i privatno.

"Teško je, ali se trudim družit maksimalno, svaki slobodan trenutak ali je teško ali isto tako se ne bih mogla zamislit da ne radim", govori Marija Petrić, frizerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji o ravnopravnosti spolova zaključeno je: "Žene doslovno žive u dvije smjene, onoj poslovnoj i privatnoj. Uskladiti ih nije lako."

"Žena najvise slobodnog vremena provede u brizi za djecu, prosječna žena u jednom tjednu provede 24 sata baveći se djetetom dok prosječan njezin partner, provede 10 sati, odnosno 2 i pol puta manje", rekla je dr.sc. Ksenija Klasnić, Filozoski fakultet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene u prosjeku provedu 8 i pol sati na tjedan više u kuhinji od muškaraca. A jedan kućanski posao je toliko mrzak muškarcima - da padaju rekordi!

"Glačanje je defintivno na vrhu rang vrste neravnopravnosti 87 posto veza je takvih da glačaju isključivo žene 7 posto veza je takva da glačaju podjednako i muškarci i žene, a dva posto veza  je takvih da glača isključivo samo muskarac", rekla je Ksenije Klasnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, iako se više obrazuju od muškaraca, na tržištu rada - žena je manje. 

"Ono što hrvatsku posebno u ovom trenutku mori i zabrinjava da što se tiče radne aktivnosti žena smo na samom dnu odnosno drugim riječima u RH veliki broj žena uopće ne sudjeluje na tržištu rada", rekao je Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijera, briga oko djece i obitelji te još i kućanski poslovi, neki muškarci žene ipak potpuno razumiju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo