Kako glasovati za zastupnika u Europskom parlamentu?

14. travnja ove godine građani Hrvatske po prvi puta biraju svojih 12 predstavnika u Europski parlament.

2.4.2013.
15:12
VOYO logo

Postupak kandidiranja za izbor zastupnika za Europski parlament, koji će s održati 14. travnja, je završio. Imamo 28 kandidacijskih lista; 27 stranačkih i jednu jednu listu grupe građana.

Kao i na drugim izborima, i na ovima se postavlja pitanje zastupljenosti žena na listama. Poštuju li političke stranke i koalicije odredbu Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojoj zastupljenost jednog spola ne bi smjela biti ispod 40%.? Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin ističe kako je na listama ukupno 336 kandidata od kojih je žena 129, znači 38 posto. Pohvalno je, dodaje Hrvatin, što nema niti jedne liste na kojoj nema žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo i to da je prosjek starosti 46,2 godine. U prosjeku su stariji muški kandidati, no valja reći da je i najmlađi kandidat rođen 1991. godine, dok je najmlađa kandidatkinja rođena godinu dana ranije.

Međunarodni promatrači su u Hrvatsku dobrodošli

"Obzirom da su ovo prvi izbori za Europarlament koje provodimo, ne zna se hoće li na njima biti i promatrači Europskog parlamenta. Državno je izborno povjerenstvo uputilo otvoreni poziv svim zemljama članicama EU, ali i drugim zemljama, kako su međunarodni promatrači u Hrvatskoj dobrodošli", istaknuo je predsjednik DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni postupci u svim zemljama koje biraju svoje zastupnike u Europski parlament su više-manje isti. Broj kandidacijskih lista i kandidata, dakako, uvjetuje i veličinu glasačkog listića. On će biti veći od A2 formata. Kada otvorimo taj veliki listić, na njemu se nalaze liste, njih 28 poredanih po abecednom redu. U njima su poredani kandidati.

Hrvatin pojašnjava kako se može glasovati za samo jednu kandidacijsku listu (stranke, koalicije, nezavisne liste), ali na njoj može prednost dati jednom od kandidata zaokružujući redni broj ispred imena kandidata. Birač, dakle, može zaokružiti samo listu i takav je listić važeći. "Novina je i da birač može zaokružiti samo jednog od 336 kandidata. Glas će dobiti izabrani kandidat, ali i lista na kojoj se nalazi", ističe prvi čovjek DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kada odradimo svoju građansku dužnost, ostaje nam čekati rezultate. Do ponoći tog izbornog dana znat će se tko će nas zastupati u Europskom parlamentu.

Kako ostvariti pravo glasa?

Zatekne li se netko na dan izbora izvan svog mjesta prebivališta, na raspolaganju su mu dvije mogućnosti. Ako zna gdje će se zateći, tada do 3. travnja ove godine može zatražiti privremeni upis u novo mjesto prebivališta ili boravišta. Tada zna i biračko mjesto na kojem će glasovati. "Ukoliko ne zna gdje će se točno nalaziti taj dan, tada uzima potvrdu koju će mu izdati nadležno tijelo državne uprave. S njom može pristupiti izborima u mjestu ili gradu u kojem se zatekne", pojasnio je Hrvatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio hrvatskog biračkog tijela stalno ili privremeno boravi izvan Hrvatske. Oni se prije izbora moraju javiti nadležnom konzularnom/diplomatskom predstavništvu gdje će biti upisani za glasovanje.

Ukoliko su osobe nemoćne i ne mogu doći do birališta, kao što je to slučaj i na drugim izborima, u njihove domove moraju doći dva člana biračkog odbora s glasačkim listićima. Ove godine po prvi puta mogu glasovati i osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo