KAKO ĆE IZAZIVAČI PROTIV ANDREJA PLENKOVIĆA? / Jedan od njih ima jasan plan - tražit će televizijska sučeljavanja

Image
Foto: Pixsell

Dok Miro Kovač zaziva održavanje televizijskih debata u sklopu unutarstranačkih izbora u HDZ-u, posljednju riječ ima Andrej Plenković koji se, poput Jadranke Kosor 2012.

21.1.2020.
17:25
Pixsell
VOYO logo

U HDZ-u se već pripremaju za unutarstranačke izbore. Iako je bilo najavljeno, Predsjedništvo stranke nije u ponedjeljak donijelo odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora, a doznaje se kako bi se to trebalo dogoditi krajem tjedna na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Usprkos rastućem nezadovoljstvu unutar stranke i stvaranju određene opozicije, Andrej Plenković je već započeo svoju kampanju; jedini je obznanio da će se kandidirati za predsjednika, a u subotu je govorio na tri skupa povodom obljetnice osnivanja stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI PLENKOVIĆ NADMUDRITI SVOJE PROTUKANDIDATE U HDZ-U? /

Uoči izbora u stranci izveo je 'šeksovski' manevarski potez

Image
HOĆE LI PLENKOVIĆ NADMUDRITI SVOJE PROTUKANDIDATE U HDZ-U? /

Uoči izbora u stranci izveo je 'šeksovski' manevarski potez

Demokratski standard bez glavnih protagonista

Njegovi protivnici su uglavnom još suzdržani, nisu objavili kandidature i uglavnom se oslanjaju na izjave u medijima. Tako je Plenković u prednosti, jer će mu konkurencija imati manje vremena za mobilizaciju što većeg broja članova stranke. To znači da neće biti puno vremena za komunikaciju s ljudima na terenu, a jedan od potencijalnih Plenkovićevih protukandidata, Miro Kovač, ima rješenje.

"Sučeljavanja na unutarstranačkim izborima su demokratski standard koji je HDZ dosegnuo već 2012. godine. Danas su ona još važnija jer će svi članovi HDZ-a moći birati i biti birani. Podrazumijeva se da kandidati sudjeluju u sučeljavanjima", rekao je bivši ministar vanjskih poslova Kovač za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima HDZ-a prije osam godina, predsjednika stranke je biralo nešto više od 2000 izaslanika na Općem saboru. No, tadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor i njen glavni protukandidat Tomislav Karamarko, nisu se pojavili na televizijskim debatama, već su tad raspravljali Darko Milinović, Milan Kujundžić, Domagoj Milošević i Drago Prgomet.

"Meni je to jedno odlično iskustvo, iako u debatama nisu sudjelovali svi kandidati. Očekujem da će i ovaj put biti organizirana sučeljavanja, a trebali bi se odazvati i predsjednik Plenković i ostali kandidati. S obzirom da predsjednik HDZ-a ima najviše šansi da nakon idućih parlamentarnih izbora bude premijer, ne znam zašto hrvatski građani ne bi imali priliku gledati ovakvu debatu", smatra Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atraktivan sadržaj za publiku

Ovaj koncept bi mogao ponovno doživjeti neuspjeh ako Plenković odluči da mu debate nisu potrebne. No, ako pristane na sučeljavanje s Mirom Kovačem, Davorom Ivom Stierom, Ivanom Penavom i svim ostalim potencijalnim protukandidatima, morat će raspravljati o budućem političkom smjeru stranke, što je prije parlamentarnih izbora, koji će se održati na jesen, svakako atraktivan sadržaj, gotovo u rangu nedavnih debata za predsjedničke izbore.

Povijest unutarstranačkih debata na javnim televizijama bilježi samo jedno uspješno pojavljivanje. Bilo je to 2008. kada su se u borbi za mjesto šefa SDP-a građanima putem HRT-a obratili Zoran Milanović, Davorko Vidović i Dragan Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo