ODVRATNO / Kajtazi osudio silovanje mačke u romskom naselju. Prijatelji životinja: 'Ovo nažalost nije izolirani slučaj...'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prijatelji životinja izvijestili su da je Kajtazi osudio slučaj zlostavljanja mačke i na održanom sastanku i na svojem službenom profilu na Facebooku te obećao da će razgovarati o ovom pitanju s članovima na sljedećem sastanku Saveza Roma. Dodao je da će u skorije vrijeme zajednički posjetiti Međimurje i poslati poruku da ovakve slučajeve treba ozbiljno shvatiti

27.7.2023.
12:30
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman sastao se sa saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem koji je osudio silovanje mačke koje su u romskom naselju u Međimurskoj županiji počinili maloljetnici, izvijestila je u četvrtak udruga.

''S obzirom na to da ovo, nažalost, nije izolirani slučaj u romskim naseljima, već se slučajevi zlostavljanja životinja redovito ponavljaju, te probleme treba sustavno rješavati. Smatramo da je pomoć u romskim naseljima potrebna i životinjama i ljudima, prvenstveno u edukaciji i dosljednoj provedbi svih zakona'', kazao je Oman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga ističe da se obratila Kajtaziju jer vjeruju da saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine može imati bitnu ulogu u prijeko potrebnim promjenama. Dodaju kako je potrebno Kajtazijevo angažirano djelovanje i jasna osuda zlostavljanja kako bi se takvo ponašanje prekinulo.

Image
izmjene zakona o prekršajima /

Kazna za zlostavljanje životinja od danas će biti do 1000 eura

Image
izmjene zakona o prekršajima /

Kazna za zlostavljanje životinja od danas će biti do 1000 eura

Prijatelji životinja izvijestili su da je Kajtazi osudio slučaj zlostavljanja mačke i na održanom sastanku i na svojem službenom profilu na Facebooku te obećao da će razgovarati o ovom pitanju s članovima na sljedećem sastanku Saveza Roma. Dodao je da će u skorije vrijeme zajednički posjetiti Međimurje i poslati poruku da ovakve slučajeve treba ozbiljno shvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema sastanka bio je i izvještaj o projektu zbrinjavanja pasa u romskim naseljima Međimurske županije koji je izradila Aleksandra Hampamer, a u kojem je naglašeno da je čakovečko sklonište za životinje preopterećeno primanjem zlostavljanih pasa iz romskih naselja.

''Razgovarali smo i o boljoj zakonskoj zaštiti životinja te prijedlozima za izmjene i dopune postojećeg zakona, što ću sigurno podržati kao što je to bio slučaj i ranije kada sam ulagao amandmane na Zakon o zaštiti životinja'', najavio je Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji životinja smatraju da su izmjene Zakona o zaštiti životinja nužne kako bi se zaustavila alarmantna situacija. Naglašavaju da su potrebne konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka.

Stoga predlažu propisivanje obavezne kastracije, po uzoru na Grčku, koja je 2021. godine propisala da je kastracija pasa i mačaka obavezna za sve, uz neke medicinske iznimke, osim za licencirane uzgajivače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kastracija kao obavezna metoda razmnožavanja pasa i mačaka iznimno je važna mjera i njezinim propisivanjem Zakonom o zaštiti životinja pomoglo bi se gradovima i općinama u lakšoj provedbi Zakona kako ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru. Time bi se poticala i odgovorna skrb prema psima i mačkama te se smanjilo nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje životinja, čiji teret, osim jedinica lokalne i regionalne samouprave, u velikome broju snose udruge za zaštitu životinja'', zaključuju Prijatelji životinja.

POGLEDAJTE VIDEO: Imaju rane od lanca, ne liječe im se slomljene noge, boje se... Ovo su priče zlostavljanih životinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo