NESUGLASICE U VLADAJUĆOJ VEĆINI / Kajtazi: 'Horvat i Srpak imaju dovoljno problema u vlastitu dvorištu. Romi nisu na prodaju'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Nitko nema pravo isticati niti vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove

17.1.2020.
16:53
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Nakon zaključka na aktualnom prijepodnevu ministra gospodarstva Darka Horvata i zastupnika Dražena Srpaka kako su na nedavnim izborima za predsjednika Republike ''Romi glasali za SDP" te njihove ocjene da je to "anomalija", oglasio se i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. Kazao je da je ''prisiljen reagirati te dotičnima i javnosti objasniti nekoliko važnih činjenica, a još bitnije i stav romske zajednice o spomenutom pitanju''.


''Prije svega, radi se o gruboj generalizaciji. Drugo, radi se o netočnoj informaciji: Romi nisu objekt politike i imaju ljudska, građanska i demokratska prava da biraju i budu birani te četvrto – Romi nisu na prodaju'', istaknuo je Kajtazi u slobodnom govoru u Saboru.

Naglasio je i da Romi nisu homogeno tijelo, već zajednica bogata u različitosti: ''Nitko, pa ni spomenuti u ovom visokom domu nemaju pravo govoriti o romskoj zajednici na takav način, a ta zajednica ni u Međimurju nije glasala jednako u svim naseljima''.

Riječ je o slobodi izbora, podsjetio je Kajtazi i naglasio da nitko nema pravo isticati niti vrednovati glasove Roma da bi dobio političke bodove.

''Horvat i Srpak imaju sigurno dovoljno problema i u vlastitu političkom dvorištu, a meni je drago da moji Romi sve više participiraju u političkom životu i da velike stranke više ne mogu manipulirati njihovim glasovima'', kazao je, među ostalim, Kajtazi i dodao da se radi o nepoznavanju i nepoštovanju situacije u kojoj se nalaze Romi.

''Romi su glasali po savjesti i preferenciji, a to što se njihove glasove nije moglo kupiti smatram postignućem, a ne problemom'', istaknuo je Kajtazi i podsjetio da su Romi bili žrtve raznih režima i velikih stranaka, a sada, zaključio je, imaju svoj glas u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo