Kajem se. Krivi smo, priznajem

Ja sam im dojavio da nam ekonomski izgledi i nisu najsjajniji.

2.6.2012.
10:23
VOYO logo

Kajem se. Jesam, kriv sam. Svi mi, zapravo. Priznajem. specijal-201012070191004-Radimir Čačić arti-201205310521006. Osobno sam, iz dubokog neznanja, a možda i malicioznosti, tko će ga znati kakav vrag u meni čuči, kriv što se državne tvrtke nisu restrukturirale. Ne dam im. Oni bi, ali ja ne dam. Osobno sam, nesvjestan kakvo zlo činim, spriječio zapošljavanje barem deset tisuća ljudi. Onako, iz čiste zlobe.

Velike investicije? To im ja podmećem klipove pod noge. Sreo sam tri tipa na granici s koferima punima love, pa sam im savjetovao da odu na Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male investicije? To ja stalno u sirote napaćene poduzetnike ulijevam nesigurnost, pa se ne usude ni primirisati banci, a kamoli zatražiti kredit.

arti-201206010040006? Je, opet ja, kupio sam sladoled u Sloveniji nedavno. I neki sok sam uvezao, umjesto da sam u našoj trgovini kupio domaći. Mislim da sam i gorivo tankao, svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201206010089006? Ja sam im dojavio da nam ekonomski izgledi i nisu najsjajniji. Ozbiljno, da smo svi mi, mediji pogotovo, šutjeli o tome, frajeri u toj agenciji ne bi nikad skužili da se kod nas baš ništa ne događa, da proizvodnja odumire i da svi skupa padamo poput kruške.

Mi mediji širimo depresiju jer opisujemo svijet kakvim ga vidimo. A niste ni vi ostali bolji, stalno nešto zapitkujete i želite znati kada će vam biti bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji vrtić

Političari su zanimljiva sorta. Kad im nešto odgovara, koriste to objeručke, poput djece u dječjem vrtiću kad se dohvate nove igračke. Kad im, međutim, igračka dosadi, poput djece je ljutito bace. Vladin potpredsjednik Prvi veselo se i zaigrano tako nabacivao teškim riječima dok je bio u oporbi, prozivajući primjerice tadašnju HDZ-ovu vladu da je "brod luđaka", koristeći medije, dapače, stvarajući medijski cirkus ne bi li privukao pažnju na sebe i svoju političku opciju. I to je legitimno; na kraju krajeva, njegova ocjena tadašnje vlade nije bila daleko od istine.

Međutim, poput djeteta kojem je igračka dojadila, Čačića sada pitanja o radu Vlade i o tome gdje je obećani boljitak ljute. Na jednostavno pitanje što je s projektima koje je arti-201202230750006, nervozno odgovara kako nema vremena za "arti-201206010619006".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banana

Da se razumijemo, ona slavna "banana" koju je specijal-201012070191004-Jadranka Kosor preuzela od specijal-201012070191004-Suđenje Ivi Sanaderu a onda ostavila novoj ekipi, trulija je nego što su se kukurikavci usudili i zamisliti. Krivac za situaciju u kojoj jesmo su godine i godine rasipanja, od neisplativih projekata, preko kupovanja socijalnog mira slanjem ljudi u mirovinu, zbrinjavanjem "svojih" i zapošljavanjem preko svake mjere na državne jasle, do milijuna, a možda i milijardi zamračenih korupcijom i običnom krađom.

Nećemo Milanoviću produžiti ugovor

I da, jasno nam je. Kada premijer specijal-201012070191004-Zoran Milanović kaže da smo "na knap", da država nema novca, razumijemo to. Jasno nam je, nažalost, i da na mjesto premijera nismo zaposlili socijaldemokrata, kao što smo mislili, ali preboljet ćemo to. Jednostavno mu nećemo produžiti ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno nam i je i kada Slavko Linić kaže da će se država oporaviti za tri do četiri godine, da stvari idu polako i da se gospodarstvo ne može preokrenuti u tri mjeseca.

Nije nam jedino jasno zašto Čačić stalno nešto obećava, a onda viče da je situacija gotovo beznadna. Pa tko se onda ponaša poput djeteta u dječjem vrtiću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad će već jednom taj EURO, pa da se takva trivijalna pitanja kao što su gospodarstvo, investicije, BDP, nezaposlenost, maknu s naslovnica, a Čačić može raditi u miru...

Slovenci su nastali od Hrvata

Zamislite da specijal-201012070191004-Ivo Josipović gostuje na slovenskoj televiziji pa kaže da bi Hrvatska i Slovenija trebale imati puno bolje odnose, jer su Slovenci, na kraju krajeva, ipak samo Hrvati koji govore ekstremno zagorskim narječjem. Što mislite, kakva bi reakcija bila? E, pa to je izjavio o Crnogorcima i Srbima novoizabrani srpski predsjednik specijal-201012070191004-Tomislav Nikolić gostujući na crnogorskoj televiziji. Na kojoj je o istom trošku kazao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego samo zločin i da on nema tamo što ići. Za to vrijeme, na Kosovu na kojem stalno kuha, arti-201206010141006. O, da, bit će opet zabavno na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krv na ulicama

A kad se jednog dana bude pisalo s povijesnom distancom o našim svjetskim financijskim mukama, o europskoj krizi, globalnoj ekonomskoj panici i zaokupljenosti zapadnog svijeta samim sobom, pitam se hoće li se spominjati Sirija. Hoće li se mlak odgovor na klanje koje se tamo događa opravdavati time što svijet nije imao "kapaciteta" da se nosi s time. Kao što se svjetski, a posebno europski odgovor na klanje koje se događalo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini početkom '90-ih opravdava time da nakon pada Berlinskog zida Europa nije znala kako, a nije ni imala institucije da zajednički odgovori na raspad Jugoslavije i krvavi rat koji je uslijedio. Pitam se i kako ćemo se mi sjećati Sirije, mi koji smo prozivali svijet da samo gleda našu krv na ulicama.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču