KAFIĆI I RESTORANI USKORO POČINJU S RADOM, KAKO ĆE TO FUNKCIONIRATI? /

Domaći ugostitelji zazivaju austrijski model

Image
Foto: Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija, Boris Scitar

Za ponedjeljak je predviđeno otvaranje ugostiteljskih objekata, no vlasnici kafića i restorana ne znaju pod kojim bi uvjetima trebali početi raditi

6.5.2020.
20:44
Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija, Boris Scitar
VOYO logo

Nešto manje od tjedan dana je ostalo do aktiviranja treće faze popuštanja restriktivnih epidemioloških mjera, kojim je u ponedjeljak predviđeno otvaranje kafića i restorana, a ugostitelji još nisu dobili nikakve preporuke o radu.

"Nismo dobili nikakvu pravu uputu. Smatram da smo ranije trebali sve znati jer pripreme traju dosta dugo, a ovo je sve u zadnju sekundu. Mi pretpostavljamo da će razmak između stolova biti oko dva metra, vjerujem da će naši konobari morati nositi rukavice i zaštitne maske i da će se stolovi dezinficirati, što smo radili i pred kraj našeg rada", rekao je za RTL ugostitelj Tomo Ricov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI SU ZBUNJENI NOVIM NEPRECIZNIM PRAVILIMA: /

Ugostitelji se žale: 'Radit ćemo za kikiriki, bolje da uopće niti ne otvaramo'

Image
SVI SU ZBUNJENI NOVIM NEPRECIZNIM PRAVILIMA: /

Ugostitelji se žale: 'Radit ćemo za kikiriki, bolje da uopće niti ne otvaramo'

Austrijski model

U Austriji su primjerice do detalja razradili otvaranje kafića, restorana, ali i hotela. Propisane su striktne epidemiološke mjere, a naši ugostitelji takav scenarij žele vidjeti i ovdje.

"Austrija ima dobar sistem. Četvero ljudi smije sjediti za stolom i dijete, a može se raditi i unutra, ako ima dovoljni razmak od dva metra. Radno vrijeme im je kao što im je bilo i dosad. Mislimo da se na taj način može raditi i da bi tada imalo smisla da ljudi uopće otvore svoje kafiće", rekao je Ricov te dodao da očekuju i dopuštenje za proširenje terasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak smatra kako će Nacionalni stožer civilne zaštite dati dozvolu za otvaranje ugostiteljskih objekata, ali i da će dopustiti njihov rad u zatvorenim prostorima. On također zaziva austrijski model.

"Zato što je prošle godine bilo 25 kišnih dana u svibnju, a smatramo da će se i ove godine ponoviti slično vrijeme. Mislim da ćemo raditi i na način kako smo već radili, s razmacima od nekih metar i da sigurno neće biti dva metra jer je to praktički neizvedivo. Smatram da će Stožer donijeti slične mjere koje je donijela i Austrija gdje je razmak metar unutra i mislim da ćemo raditi na taj način", rekao je Medak.

O pripremi ovisi posao

No, o epidemiološkim mjerama i vremenu njihova donošenja ovisi hoće li svi ugostitelji otvoriti svoja vrata u ponedjeljak.

"Mi kažemo da je 90 posto posla priprema. Ako ne budu te pripreme adekvatno donesene, neće se stići ni odraditi i samim time izbijamo potencijalno novac i način da se ljudi bore da prežive i uspiju sačuvati radna mjesta. Mislimo da će se mjere brzo donijeti. Stožer je odradio odličan posao, mi smo praktički postali 'corona free' zemlja i zbog toga očekujemo da se sve vrati i da radimo na najnormalniji način", rekao je Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se nada kako će Stožer prihvatiti njihove prijedloge te zaključio kako će ovo za ugostitelje biti uspješno ljeto s domaćim turistima, a ako se otvore granice i sa strancima.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo