TAMNA STRANA ROCKA / Kada zabava preraste u krvoproliće - smrt i nasilje na pozornici

Image

Smrt mladog brazilskog repera MC Delestea, koji je ovoga tjedna ubijen hicem iz vatrenog oružja tijekom vlastitog koncerta, tek je najnovije poglavlje u crnoj kronici popularne glazbe, još od kraja šezdesetih prepune tragedija koje su se događale na samoj pozornici ili u njezinoj neposrednoj blizini. Nekih od njih prisjetit ćemo se i u ovom tekstu.

13.7.2013.
13:48
VOYO logo

U prosincu 1969. godine u krvi su ugušeni ideali i iluzije hipi generacije nastupom The Rolling Stonesa u Altamontu koji se, umjesto najavljenog „Woodstocka zapadne obale“, pretvorio u festival nasilja okončanog masakriranjem 18-godišnjeg mladića Mereditha Huntera od strane Hell's Angelsa, tom prilikom zaduženih za osiguravanje reda i mira na koncertu. I prije nego je izboden noževima, Huntera su brutalno pretukli redari, a ubijen je u trenutku u kojem se pokušao približiti pozornici, navodno naoružan pištoljem. Čitav festival, međutim, obilježila su ničim izazvana premlaćivanja ljudi u publici, pri čemu su svoju „porciju“ od „anđela iz pakla“ dobili i neki od članova bendova koji su nastupali te večeri.

U narednom desetljeću takve su scene, istina s nešto manje tragičnim posljedicama, postale mnogo češće, a svakako su kulminirale u vrijeme punka. Već na prvom londonskom punk festivalu došlo je do kaosa u kojem je jedna djevojka izgubila oko, a samo nekoliko tjedana nakon toga, uoči nastupa Sex Pistolsa njihov je budući basist Sid Vicious bez ikakvog razloga lancem premlatio poznatog rock kritičara Nicka Kenta. Dvije godine kasnije, menadžer Pistolsa Malcolm McLaren poslao je svoje pulene na turneju po teksaškim zabitima, a gotovo svaki koncert protekao je u pokušajima publike da se obračuna s Johnnyjem Rottenom i ekipom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetak godina kasnije, velika tragedija obilježila je i nastup Guns N'Rosesa na festivalu u Doningtonu. Osiguranje je tom prilikom zakazalo u potpunosti, zbog čega je pred pozornicom nastao pravi stampedo u kojem se gužvalo više od 100.000 ljudi. Tek po završetku svirke, grupa Axla Rosea doznala je kako su dvojica mladića pregažena do smrti.

U 21. stoljeću svakako najstrašnija priča dolazi nam iz Columbusa, gdje je poremećeni mladić Nathan Gale usmrtio legendarnog gitarista Pantere Dimebaga Darrella i još tri osobe, prije nego je i sam ubijen. I taj se masakr dogodio na pozornici, dok je Dimebag nastupao sa svojim tadašnjim bendom Damageplan, a Gale je bio vođen glasovima u glavi koji su ga uvjeravali da su mu članovi Pantere godinama „čitali misli i pretvarali ih u vlastite pjesme“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo