analiza damire gregoret / Kada najranije možemo očekivati raspuštanje Sabora i što zastupnici uopće moraju odrađivati u tom periodu?

Znamo da smo nakon izbora u studenom imali maratonske pregovore, pa je čak optimistično reći da bismo novu Vladu mogli imati tek u kasnu jesen.

17.6.2016.
18:24
VOYO logo

Postoje nedoumice jer je ovo po mnogočemu presedan, ali kad znamo da će se sjednica Sabora održati u ponedjeljak - neki rokovi su jasni.

Za tri dana, 20. lipnja točno u podne, saborski zastupnici dolaze na svoje radno mjesto, predsjednik Sabora Željko Reiner odmah će uvrstiti u dnevni red točku o raspuštanju i, prema Poslovniku, mora omogućiti raspravu. Ako se prethodno Klubovi zastupnika dogovore da nema potrebe za raspravom, ako se nitko za nju ne prijavi, predsjedavajući ih poziva da odmah pristupe glasovanju. S obzirom na to da je većina zasada neupitna, izvjesno je da će odluka biti prihvačena. 

Važno je podsjetiti da će pitanje zastupnicima biti jesu li za to da se Sabor raspusti s datumom 15. srpnja, a to je gotovo mjesec dana nakon što će odluka biti izglasana. Jedno je tumačenje da će se u tom periodu nastaviti raspravljati o pristiglim izvješćima i Vladinim prijedlozima koji još nisu uvršteni u dnevni red,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i tumačenje da to može trajati tek koji dan, nakon čega 151. zastupnik više neće imati zbog čega dolaziti na radno mjesto u Saboru.

U ponedjeljak bi im tako teoretski mogao početi ljetni odmor, a onda očito i predizborna kampanja. Iako je prvo na odgodi inzistirao MOST, sada gotovo svi Klubovi zastupnika tumače da je to dobra opcija jer izbori u ljetnim mjesecima, srpnju ili kolovozu, nikome ne bi odgovarali, pa ni građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji bi datum u tom slučaju bio izvjestan za izbore i što s radom Vlade?

Očekuje se da bi Vlada ipak trebala održavati sjednice. Jer iako je od jučer tehnička i ne mogu donositi zakone, država mora funkcionirati sve do primopredaje vlasti.

Tek od 15. srpnja trebali bi početi teći rokovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora. 

Može proći najmanje 30 dana, dakle izbori najranije mogu biti 15. kolovoza, odnosno prvu nedjelju nakon toga - 21., a krajnji rok za održavanje izbora je 60 dana, što bi značilo da se izbori mogu održati najkasnije do 15. rujna. S obzirom na to što smo čuli i od same Predsjednice, dakle da su gotovo svi koji su bili na konzultacijama izrazili želju da se izbori održe početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije su realne opcije: nedjelje 4. ili 11. rujna. To su datumi kada ćemo najvjerojatnije ponovno na birališta, a prije toga, za vrijeme godišnjih odmora trajat će predizborna kampanja.

Službeno počinje 15 dana prije izbora, ali posve je jasno da će, ako se Sabor raspusti, početi odmah u ponedjeljak, a po nekima već je i počela. Uz to, i nakon izbora ništa ne mora biti gotovo jer je izvjesno da nitko sam neće imati potrebnu većinu za sastav Vlade. Znamo da smo nakon izbora u studenom imali maratonske pregovore, pa je čak optimistično reći da bismo novu Vladu mogli imati tek u kasnu jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo