BOŽINOVIĆ U RTL-U DANAS / Kada ćemo ponovno putovati bez propusnica? 'Realno je očekivati već sljedeći tjedan'

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas.

9.5.2020.
19:32
VOYO logo

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas. 

RTL danas objavio je istraživanje prema kojem čak 60 posto građana želi trajnu zabranu rada trgovina nedjeljom. Ministar Božinović kazao je da o tome nisu razgovarali u Vladi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tom pitanju pročitajte OVDJE

"Idemo u smjeru daljnje liberalizacije mjera"

Odgovorio je na pitanje kada možemo očekivati da ćemo u Hrvatskoj ponovno putovati bez propusnica. "Više puta smo već najavljivali, s obzirom na to da je Vlada već donijela zaključak da će se do 11. svibnja razmišljati o daljnjoj liberalizaciji", rekao je Božinović te dodao da "mi definitivno idemo u tom smjeru". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, moramo voditi računa da je uvijek moguća situacija kao ova na otoku Braču gdje smo donijeli odluku da se stvari vraćaju na zabranu napuštanja mjesta prebivališta s obzirom na činjenicu da je tamo nastalo novo žarište. No, to je sastavni dio ove faze u kojoj ćemo s jedne strane nastojati što više toga liberalizirati i popustiti kako bi se gospodarski i društveni život se vratio koliko god je moguće u normalu u ovoj krizi", rekao je Božinović. 

"No, s druge strane ćemo pratiti situaciju i reagiati onda kada okolnosti to od nas zahtijevaju", rekao je Božinović i odgovorio na pitanje je li realno očekivati da ćemo već sljedeći tjedan putovati bez propusnica. "Mislim da jest", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledamo da otvorimo sve što možemo otvoriti"

Što se tiče granica, rekao je da su u subotu donijeli odluku kojom su i za naše državljane, ali i za strance, proširili mogućnost dolaska u Hrvatsku. "Ako postoji poslovni razlog, ali i gospodarski interes Hrvatske, dopustit će se ulazak stranih državljana u Hrvatsku", kazao je Božinović i naglasio da će se to dogoditi uz poštovanje epidemioloških mjera. 

"Ali uz jednu jasnu mogućnost da će doći do većeg prometa putnika preko granice", kazao je Božinović. Na pitanje što bi nakon 18. svibnja moglo još ostati zatvoreno, Božinović je kazao da oni gledaju da se otvori sve što se može otvoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemiološka struka može dati odgovarajući okvir za dosta toga. No kad idemo u fazu popuštanja, ne može sve i ne može odjednom. Idemo fazno kako bismo mogli  kontrolirati situaciju i procijeniti. Ako nam nešto od tih popuštanja mjera indicira - možda povećani broj oboljelih - da možemo reagirati", rekao je. 

Još nema datuma izbora

Rekao je i da još nemaju datum izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko vidim, sve stranke se pripremaju za izbore. HDZ je uvijek spreman za izbore. Vidimo da su danas nastale i neke nove koalicije s, koliko sam primijetio, plagiranjem imena svojih koalicija. Samo im mogu poželjeti, pogotovo čelniku te koalicije, da dugo ostane na čelu svoje stranke", kazao je Božinović. 

Na pitanje o obiteljskom nasilju, Božinović je kazao da statistike kažu da nije bilo većih odstupanja u doba korone, a napravili su i posebnu kampanju protiv nasilja u obitelji. "Naša politika ostaje ista, nasilje ne smije ostati iza zatvorenih vrata", kazao je Božinović i pozvao sve da prijave ako imaju saznanja o obiteljskom nasilju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo