Šibensko-kininska afera / Kad ti je tata šef županijskog HDZ-a: Školovanje plaća gradska tvrtka, a posao pronalaze tatini prijatelji

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šef šibensko-kninskog HDZ-a već neko vrijeme prozivaju zbog nepotizma i zloupotrebe političke pozicije za osobne interese

18.7.2019.
7:58
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ana Dujić trenutno je zaposlena u HEP-u, preciznije u šibenskoj Elektri. Školovanje na dvgogodišnjem privatnom studiju platila u Dubrovniku platila joj je njezina bivša tvrtka Graski parking Šibenik. Nezadovoljna plaćom u GP-u, Ana je, iako ju je školovao GP, prešla na znatno bolje plaćen posao u Elektri.

"Lako joj je kad joj je ćaća Nediljko Dujić", odmah su skočili neki stranački kolege šibensko-kninskog županijskog šefa HDZ-a, koji su se potrudili u javnost plasirati priču kako Gradski parking nije Anu Dujić samo školovao, nego joj je, navodno, kako piše Slobodna Dalmacija, plaćao i ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana nije javna osoba, no to je spletom okolnosti postala. Interes javnosti za nju se veže zbog njezina prezimena i rodbinske povezanosti s čelnim čovjekom šibensko-kninskog HDZ-a. A lokalni HDZ-ovci, nezadovoljsni svojims tranačkim šefom,
udaraju tamo gdje najviše boli.

"Neću dopustiti da moja djeca budu taoci moga posla – već je ranije poručivao Nediljko Dujić kad je bio javno prozivan zbog nepotizma. Moja kći pakira kofere i odlazi u Irsku. Ovo je država za kriminalce. Neka se piše što se piše. Moje dijete može biti sretno samo ako kupi jednosmjernu avionsku kartu za Irsku. Odlazi jer ne želi biti talac probisvijeta koji sisaju ovu državu", revoltirano je "ispalio", očigledno ogorčen na sve što se u hrvatskom društvu događa i ovako se reflektira na njegovu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ana nije javna osoba, ona ne daje izjave. Točno, punoljetna je i sama o tome može odlučivati, ali ja vas uvjeravam da ona ne želi razgovarati o tome. Uostalom, pitat ću je i reći joj da vam se javi. Govorio je tako Dujić za Slobodnu Dalmaciju.

No Ana se nije javila. A o financiranju njenog školovanja službenim novcem izjasnio se direktor šibenskog gradskog parkinga Goran Bulat koji tvrdi da u toj priči nema ništa sporno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu sa spomenutim Strateškim planom, ova je gradska tvrtka educirala i doškolovala brojne mlade djelatnike, i sa zadovoljstvom popratila profesionalni rast svakog od stipendiranih", ističe Bulat.

Direktor šibenskog Gradskog parkinga napominje da svi ugovori za edukaciju i stipendiranje podrazumijevaju obvezu povrata sredstava isplaćenih na ime troškova školarine samo u tri slučaja: ako radnik ne položi ispite u roku, odnosno sam otkaže ugovor o radu, ili dobije zakoniti otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveza iz radnog odnosa prije završetka studija. A to se u slučaju Ane Dujić nije dogodilo, jer je iz Gradskog parkinga otišla tek nakon završenog studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nsikih plaća, besplatna škola

Naposljetku, "budući da djelatnici GP-a imaju nisku neto plaću, koja je u 2018. iznosila svega 4950 kuna, i jedna je od nižih u gradu Šibeniku, tvrtka se nije odlučila vezivati svoje djelatnike ugovornim obvezama nakon završenog školovanja".

Dujića, međutim, već neko vrijeme prozivaju zbog nepotizma i zloupotrebe političke pozicije za osobne interese. Sve je počelo s prvim danima ožujka i otvorenim pismom sada već bivšeg člana HDZ-a Roka Antića, koji je bio čelnik kistanjskog HDZ-a, a još uvijek je tamošnji donačelnik općine iz reda pripadnika hrvatske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antić je javno optužio Dujića za nepotizam i klijentelizam. Ili, sasvim precizno, za zapošljavanje dvojice nećaka iz skradinskoga kraja na području Kistanja, u tamošnjem Vodovodu.

A na upit o zapošljavanju kćeri, navodno kao glasnogovornice, u HEP-u, odnosno Elektri Šibenik, objasnio je da je primljena na temelju javnog natječaja, i to kao referentica s višom stručnom spremom. Ako se poštovala zakonska procedura, a jest, rekao je, nema ni jednog razloga da se zapošljavanje njegove kćeri dovodi u vezu s njim. Već samo javno propitivanje o tome doživio je kao da ga se tretira državnim neprijateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo