Sveti Nikola / Kad je sveti Nikola, omiljeni dječji lik?

Image
Foto: pixabay.com

Jedan od omiljenih dječjih likova koji im donosi poklone svakako je sveti Nikola. Kad je sveti Nikola i kakve veze ima s Djedom Mrazom?

7.9.2017.
11:17
pixabay.com
VOYO logo

Jedan od omiljenih dječjih svetaca je sveti Nikola uz kojeg se veže običaj darivanja djece. Tko je bio sveti Nikola i kad je sveti Nikola?

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u gradu Patari u Maloj Aziji. Kao mali ostao je bez roditelja, te odrasta sam. Nikola je postao svećenik, a kada mu je umro stric koji je bio biskup u Miri, mislilo se da će Nikola postati biskup. No, Nikola je otišao u Palestinu gdje je živio šireći ljubav i dobrotu. Nikola se iz Palestine vratio nakon nekoliko godina kada je umro biskup koji je nasljedio njegovog strica, te postaje biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6.prosinac 327.godine datum je kad je sveti Nikola umro, a u Miri gdje je pokopan i danas se nalazi sarkofag u kojem je bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u Italiju, u grad Bari, gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Sveti Nikola danas je poznat kao lik koji dariva djecu, a ta tradicija korijene vuče iz legende o svetom Nikoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u blizini njegove roditeljske kuće živio je siromašan čovjek koji je imao tri kćeri koje su se trebale udati, no on im nije mogao dati miraz. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladosti svojih kćeri kako bi zaradio. Sveti Nikola doznao je za tu odluku te je uzeo vrećicu i napunio ju zlatnicima, te umotao u platno u ubacio u kuću kroz prozor. Kad je ujutro otac vidio tako veliki novac opremio je najstariju kćer i dao joj miraz. To se dogodilo i drugi put, i tada je oatc miraz dao drugoj kćeri.

Kada je na red došla najmlađa kćer, otac je pripremio zasjedu i kad je sveti Nikola ubacio novac, otac ga je uhvatio i prepoznao, te razglasio vijest po cijelom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi kraj priče kaže da je Nikola vidio da ga otac čeka, te se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Pošto su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su upali u čarape. Iz te priče dolazi stavljanje poklona u čizmice ili čarape, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

Spomendan mu je 6.prosinca, na datum kad je sveti Nikola umro, a njemu u spomen na taj dan roditelji daruju djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo