Kad smo pomislili da niže ne može pasti, Milanović opet iznenadio

7.6.2014.
13:29
VOYO logo

Na ljestvici stranačkih preferencija HDZ je zadržao sam vrh ljestvice, a ispred SDP-a, ORaHa, Hrvatskih laburista i HNS-a.

Tako HDZ početkom lipnja bilježi izbor od 22,9 posto (prema 20,2 iz svibnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 19,6 posto (prema 19,7 posto prije mjesec dana, odnosno 23,9 posto prije godinu dana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH-u popularnost i dalje raste

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo ORaH, dok su Hrvatski laburisti pali ispod izbornog praga. ORaH je značajni dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy učvrstila se na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 12,3 posto prema 9,9% iz svibnja). Tako je ORaH postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su oduzeli znatan dio birača Laburista koji su donedavno bili glavni skupljači protestnih glasova, javljaHRT.

Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 4,2 posto (prije mjesec dana 7,4%). HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,9 posto (3,4% iz svibnja), jedanako kao i HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preferencije koalicija

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 28,2 posto (prema 26,1 posto iz svibnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 24,6 posto na drugom mjestu (u svibnju 25,4%). Slijede stranačka lista Orah (12,9%), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 7 posto drži četvrto mjesto.

Josipović i dalje najpozitivniji

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,7% (prošli mjesec 33,4%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici i treći mjesec zaredom zauzima Mirela Holy s izborom od 10,5% (prema 9,8% iz svibnja). Kolinda Grabar Kitarović je s izborom od 5,4 posto treći izbor za najpozitivniju političku osobu u zemlji (prošli mjesec 4,1%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko najveći negativac

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,4 posto izbora (prema 30,6% iz svibnja). Aktualni premijer Zoran Milanović bilježi sve manji zaostatak na ovoj ljestvici "negativaca" te je trenutno na drugom mjestu s izborom od 29,7 posto (prije mjesec dana 28,5%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo