'Jutro! Vjerujemo da su ostavili bar nešto (kave)'

Zoran Milanović došao je na Markov trg u utorak oko 8.30 sati. Na stranicama Vlade nema ništa o današnjim aktivnostima novovladajućih, no navodno će i prva sjednica biti – zatvorena.

27.12.2011.
12:58
VOYO logo

Milanovićev kabinet, u znak otvorenosti prema građanima, počeo je komunicirati s njima putem društvenih mreža. Tako se Vladu može pratiti na društvenim mrežama Twitteru i Facebooku, a otvorili su i profile, odnosno kanale na YouTubeu, Flickru i Scribdu. Ove vijesti po samom službenom "useljenju" u Banske dvore trebale su biti uvod u to da sada imamo transparentniju i otvoreniju vlast.

Međutim, što se dogodilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na službenim stranicama Vlade za utorak nije bilo nikakve najave, no Milanovićevi ljudi su se ondje počeli skupljati od ranoga jutra. O tome ništa ni na društvenim mrežama.

"Jutro! Vjerujemo da su ostavili bar nešto (kave) u Banskim dvorima... :)", piše, primjerice, u jednom od ranojutarnjih Tweetova. Milanović je došao u Vladu u utorak oko 8.30 sati i pritom su ga snimili fotoreporteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, na rasporedu je niz radnih sastanaka, no koja je njihova tema, zasad se ne može službeno doznati. Također nam nisu htjeli niti potvrditi je li točna informacija da će prva sjednica Vlade, kako govore neslužbene najave, biti zatvorena za javnost. Umjesto demantija dobili smo najavu da će se javnosti objasniti smisao i svrha takve eventualne odluke.

GONG mrzi zatvorene sjednice

Iako se zna da će prva sjednica biti održana u četvrtak, još nema službenih informacija o tome o čemu će se na njoj raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su zatvorene sjednice i kasno dostavljanje dnevnog reda i materijala javnosti bile u žiži kritika nevladinih udruga na račun dosadašnje vlasti s HDZ-om na čelu. Znači li ovo da se tradicija nastavlja?

'Nevjerojatno! Neugodno smo iznenađeni informacijom da će prva sjednica biti zatvorena. Nadam se da imaju dobro obrazloženje za to', rekao nam je Dragan Zelić iz GONG-a kad smo ga upitali o namjeri Vlade da prvu sjednicu održi iza zatvorenih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako je jasno da Vlada može imati zatvorene sjednice, ali one moraju biti iznimka.

'Ako je već zatvorena, onda se mora znati dnevni red danima unaprijed i o njoj opširno izvijestiti. Ne mogu se ponašati kao prošla Vlada! Moraju biti svjesni da javnost očekuje visoke standarde i transparentnosti i demokratičnosti', kaže Zelić. Zasad nije impresioniran ni otvorenošću kakvu propagiraju na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dobro je da otvaraju kanale komunikacije s građanima, ali opet, možeš ti otvoriti i milijun kanala pa ne objaviti dnevni red. Društvenim mrežama se ne može umivati netransparentnost. Srž mora biti pokrivena', kazao je Zelić najavljujući kako će udruga kojoj je na čelu imati na oku Milanovićev kabinet. A koliko je bolji ili gori od Kosoričinog ili Sanaderovog, vidjet će se u godišnjem izvješću.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo