JUNCKER POSLAO PORUKU SLOVENIJI: / 'Ne slažem se s onima koji blokiraju nove članice. One će još dugo biti u EU'

Image
Foto: AFP

Osim što je danas u svom govoru dao podršku ulasku Hrvatske u Schengen, Juncker je naknadno još jednom poručio što misli o onima koji planiraju blokirati nove članice.

13.9.2017.
19:53
AFP
VOYO logo

Predsjednik Europske komisije, Jean Claude Juncker, u večrašnjem intervjuu za HRT komentirao je slovenske najave mogućnosti blokade ulaska Hrvatske u Schengen. 'Ne slažem se s onima koju blokiraju tzv. nove članice, one će dugo biti u EU. Želio bih da Rumunjska, Bugarska i Hrvatska budu dijelom prostora slobodnog kretanja jer su te zemlje postigle izniman napredak u tom smislu', rekao je Juncker.

Na pitanje o budućnosti Unije i bojazni da bi Hrvatska prema nekim scenarijima mogla ostati po strani, kazao je da nema namjeru stvarati razdaljinu između Hrvatske i njezinih susjeda te ostatka Unije. Moja je ideja, nastavio je, da u produbljivanju integracije 27 članica Unije uvijek djeluje zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sviđaju mi se te umjetne podjele na Istok i Zapad. Mi smo jedna Europska unija i sve zemlje imaju jednako dostojanstvo", naglasio je Juncker.

Na pitanje da li bilateralni sporovi, poput spora između Slovenije i Hrvatske oko odluke arbitražnog suda, prijete jedinstvu Unije, odgovorio je da sigurno "ne pridonose jedinstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htio bih da dvije zemlje i njihove vlade zajedno postignu dogovor među sobom", kazao je Juncker.

Image
PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE U GOVORU O STANJU U EUROPSKOJ UNIJI: /

'Hrvatska treba ući u Schengen čim ispuni uvjete'

Image
PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE U GOVORU O STANJU U EUROPSKOJ UNIJI: /

'Hrvatska treba ući u Schengen čim ispuni uvjete'

Juncker je danas održao govor u kojem je, između ostalog, izrazio želju da se građani Europe 30. ožujka 2019., dan nakon izlaska Velike Britanije iz europskog saveza, probuditi u Uniji u kojoj će "pripadnost eurozoni, bankarskoj uniji i šengenskom prostoru postati norma za svaku državu članicu", u kojoj će se "osnažiti temelji ekonomske i monetarne unije", gdje će se postići dogovor oko stvaranja stvarne europske obrambene unije i gdje će jedinstveni predsjednik predvoditi rad Komisije i Europskog vijeća nakon što je izabran poslije paneuropske demokratske kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako u Uniji ne smije biti građana drugog reda te dao podršku hrvatskom ulasku u Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo