Jugoslavija je okidač za treći svjetski rat

Margaret Thatcher u vidu je imala i mogućnost nuklearnih napada na zemlje iza željezne zavjese. Daily Mail objavio je dijelove tzv.

27.2.2012.
13:08
VOYO logo

Godina je 1981. i Margaret Thatcher se suočila s najvećom dilemom s kojom se ikada jedan britanski premijer morao suočiti.

Vijesti nisu mogle biti gore. Diljem Britanije deseci tisuća prestravljenih ljudi bježe iz velikih gradova. Pljačke su raširene, a svaki dan donosi nova bombardiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvan britanskih granica Crvena armija prošla je zapadnu obranu koristeći kemijsko oružje. Jugoslavija je pala i Zapadna Njemačka i Norveška su na rubu da pokleknu. Nakon četiri dana ruskih zračnih napada, stotina ubijenih u Glasgowu, Liverpoolu, Manchesteru i Southamptonu, Thatcherica se suočava s konačnom odlukom. Na njezinom stolu nalazi se poruka vrhovnog savezničkog zapovjednika Europe, koji traži odobrenje da započne s nuklearnim napadima preko željezne zavjese. I dok svijet stoji pred ponorom nuklearnog rata, Čelična Dama daje zeleno svjetlo.

Dvotjedne vježbe

Iako svi znamo da u ožujku 1981. nije došlo do nuklearnog rata, ovaj je scenarij i te kako mogao biti realan, piše britanski Daily Mail. Prema pisanju lista, radi se o strogo čuvanoj tajni o vježbi kojom bi se dužnosnici pripremili na rat. Do ove je godine i ostala tajnom, skrivenom u Državnom arhivu. U to su vrijeme državni dužnosnici svake dvije godine sudjelovali u vojnim vježbama kojima su se pripremali za mogući rat. Njihova je Biblija bila Ratna knjiga, koja je uključivala povjerljive nacrte, pa čak i planove da Veliku Britaniju vodi 12 regionalnih guvernera u vrijeme nakon nuklearnog rata. Vježba se uzimala vrlo ozbiljno i trajala je po dva tjedna, a državni dužnosnici tijekom vježbe igrali su različite uloge, jedan čak i ulogu same Čelične Dame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkan – okidač za sukob

Povijesne okolnosti o kojima govorimo tiču se 1981. godine, nakon što je SSSR izveo invaziju na Afganistan 1979. Na čelu Sovjetskog Saveza je Leonid Brežnjev, a na čelu Amerike Ronald Reagan. Okidač za sukob, naravno, bio je na Balkanu, gdje su se na granicama Jugoslavije 9. ožujka grupirale snage Varšavskog pakta.

Prvog dana vježbe Britanija i Amerika šalju još vojske u Zapadnu Njemačku, a ruski brodovi napadaju ribarske brodove u Sjevernom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno svjetlo – za vježbu

13. ožujka kriza doseže vrhunac – Varšavski pakt prodire u Jugoslaviju, te je za dva dana uspijeva okupirati. Britanija, u nestašici hrane i benzina, očekuje ruski napad, koji se i događa sljedeći dan ujutro. Velika Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu. Rusi u danima koji dolaze napreduju do sjevera Norveške i preuzimaju inicijativu u bitkama u Njemačkoj, a širi se priča i da se koriste kemijskim oružjem.

Thatcher tada odobrava nuklearni napad, ali, srećom, samo u vježbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo