Pokrenuli su se / Jučer smo se zapitali gdje je zapelo, već danas je angažirana tvrtka i strojevi su spremni: Počinje gradnja naselja za sto obitelji!

Upoznajte i ljude koji jedva čekaju izgradnju kontejnerskog naselja

26.1.2021.
22:35
VOYO logo

Naša jučerašnja kritika zbog zastoja radova na budućem kontejnerskom naselju u Petrinji imala rezultata. Krizni stožer danas je službeno donio odluku da se na tom poslu odmah angažira hrvatski Štrabag koji je ionako već mobiliziran još prvog dana nakon što se potres dogodio, ali u gradnju će biti uključeni i svi kooperanti s tog područja.

Kako ne vjerujemo dok ne vidimo, otišli smo u Petrinju i doista sve je spremno da sutra ondje konačno počnu radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je bio jeziv za sve koji su gledali kako se tlo trese, kuće ruše, a zamislite tek kako je bilo onima koji su sve samo čuli. Zlatan je 80-ih bio nogometni sudac, ranjen je u ratu - 91. godine je izgubio vid. Živi sam u kući roditelja u Petrinji, odnosno živio je tamo do potresa.

"Kuća se tresla bacalo me po podu ja ustanem baci me na regal sve živo je porušeno ja izađem van, susjedi su me izvukli i onda je naišla vojska i rekla ko hoće može ići u vojarnu", rekao je Zlatan Tukara iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vrijeme za promjene /

Iz Petrinje su mladi bježali i prije potresa: Što će biti s gradom?

Image
Vrijeme za promjene /

Iz Petrinje su mladi bježali i prije potresa: Što će biti s gradom?

I u vojarni u Petrinji spavat će večeras svoju 29. noć. I još puno noći poslije ove.

"Moja kuća, kad će to početi obnova, slušam ja vijesti, za tri, četiri, šest mjeseci, a molim vas, šta da ja radim do tada", poručio je Zlatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto to se pitaju i gospođa Anka umirovljena čistačica iz srednje škole u Petrinji i suprug Frane, umirovljeni radnik Gavrilovića. Oni se nadaju da će im se ubrzo popraviti srušeni krov.

"Pa mi najrađe išli doma kad bi se to moglo ići, ja ne bi nikud dalje, ni u kontjnere ni nikud, možda tamo da idu neki s više djece kojima je potrebnije nego nama", izjavila je Anka Vukas iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontejnersko naselje bi rado Nenad, umirovljeni vozač cisterni.

"Nadamo se to su obećali svima ili naselje ili neke objekte", rekao je Nenad Carević iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavio se za stambeno zbrinjavanje i sad čeka, kao i većina od 117 ljudi koji žive u vojarni u Petrinji. Svi naši sugovornici hvale vojnike i Crveni križ.

"Najčešće im je potreban razgovor, dosta se osjećaju usamljeni, još uvijek vlada nemir još uvijek su podrhtvanja, vlada nesanica, razvesele se kad dođemo u sobu i s njima porazgovaramo", izjavila je Lana Vučinić iz Crvenog križa Petrinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke iz zraka. Izvor: STREAMING.hr

Ovako danas iz zraka izgleda blatnjava ledina koja će jednog dana biti veliko naselje. Sa 100 stambenih kontejnera i 117 kontejnera za poduzetnike. Danas su su geolozi krenuli uzimati uzorke tla. Zasad su prilično sigurni da se na ovoj lokaciji neće pojaviti rupe u slučaju novih potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radovi su već uznapredovali i očekujem da će se već kroz par dana terenski istražni radovi provesti", poručio je Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku na Građevinskom fakultetu.

"Odmah potom slijedi pozicioniranje, odnosno instaliranje kontejnera koje imamo u našoj bazi u Lekeniku pripravne da ih istog trenutka pozicioniramo ovdje u Petrinji", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska podružnica austrijske građevinske tvrtke gradit će naselje. Nije bilo javnog natječaja.

Strabagove mašine već su spremne, gradonačelnik kaže da se išlo na direktnu pogodbu, a ne na javni natječaj zato jer mu zakon to dopušta u situacijama kad su prirodne katasrofe ili elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na prozivke da je mogao uzeti i hrvatske građevinare, odgovara ovo je bilo najbolje na tržištu.

"Ono što imaš na tržištu što ti nudi najbrže rješenje to trebaš uzet, ja oko toga ne špekulirao, iako sam rekao da sve firme za manje popravke ću angažirat u samom gradu petrinji što je jasno", izjavio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za useljenje nije poznat.

"Sve preko mjesec dana bi bilo vrlo neozbiljno. Ja računam da se za mjesec dana mora stavit prvi kontejner a kad će bit zadnji to vam ne bi mogao reći", rekao je Dumbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taj trenutak kad bude postavljen zadnji kontejner - nestrpljivo će se čekati u hodnicima petrinjske vojarne.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo