iz krajnosti u krajnost / Jučer kupanje na Jadranu, danas se zabijelilo Sljeme: otkrivamo kada snijeg stiže u nizine

Za vikend nas čeka nova južina i novo zatopljenje, ali odmah nakon toga novo, jače zahladnjenje pa će vam ponovno trebati kapa, šal i rukavice

3.11.2016.
19:06
VOYO logo

Početak studenog donio nam je vrlo promijenjivo vrijeme - doslovno idemo iz krajnosti u krajnost. Još prekjučer su se građani kupali u Jadranu, temperatura je bila oko 20 stupnjeva, more malo hladnije, ali podnošljivo za hrabre kupače. Već danas snijeg koji najavljuje dolazak zime. Zabijelilo se jutros na vrhu Medvednice. Palo ga je dovoljno da ima materijala i za prvog ovosezonskog snjegovića.

Snijeg na Sljemenu nije neko čudo. Ovo je čak kasnije nego što prosječno padne prvi snijeg. Ukupno je palo manje od jednog centimetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prosječno prvo padanje snijega na Sljemenu je sredinom listopada, a najraniji prvi snijeg na Sljemenu, u povijesti, bio je 17. rujna davne 1977. 

Za vikend nas čeka nova južina i novo zatopljenje, ali odmah nakon toga novo, jače zahladnjenje pa će vam ponovno trebati kapa, šal i rukavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja već nagađam da će idući tjedan vrijeme biti jedna od glavnih tema, nanizat će nam se više ciklona. Zato će prevladavati oblačno i tmurno vrijeme. Često će biti kiše, na Jadranu i obilne pa su moguće bujične poplave.

Uz to, tjedan će biti hladniji, osobito od srijede nadalje, pa je u nizinama moguć i snijeg. Zasada se taj snijeg vidi uglavnom u zapadnim nizinama, a ne u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, atmosfera je kaotičan sustav pa se zbog toga izračuni modela mijenjaju svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo