Hoćemo li napokon donijeti zakon o osobnom bankrotu?

Predsjednik Ivo Josipović je za subotu sazvao zajedničku sjednicu Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu, koja bi trebala izroditi rješenja za građane pritisnute dužničkom krizom.

20.3.2013.
6:37
VOYO logo

Želju da sudjeluju u radu skupa iskazali su mnogi iz stručne i poslovne javnosti, iz domaćih i stranih kompanija, pa su u Uredu predsjednika Republike odlučili u rad skupa uključiti puno širi krug od prvobitno planiranog. Predsjednik će navodno poziv uputiti i Vladi premijera Zorana Milanovića, te svim parlamentarnim klubovima zastupnika kako bi u zajedničkom razgovoru pokušali pronaći model koji bi građanima olakšao rješavanje pitanja nagomilanih dugova, piše Slobodna Dalmacija.

Trebalo bi se razgovarati o prijedlozima konkretnih mjera vezanih uz dužničku krizu, poput novih pravila o ovrsi ili zakona o osobnom bankrotu, otkrio je predsjednik Josipovićeva Savjeta za gospodarstvo i predavač na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu prof. dr. Boris Cota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krugu Josipovićevih najbližih suradnika smatraju da bi danas banke mogle biti puno spremnije napraviti kompromis i olakšati otplatu dugova nego što su to bile prije pet ili šest godina, te da im je interes da se usvoji zakon o osobnom bankrotu i promijene postojeća pravila igre. Tako bi banke, koje imaju čak 25 posto nenaplaćenih kredita od poslovnih subjekata, dobile bar dio novca koji im pod ovim uvjetima dio građana više ne može vraćati.

List kao mjeru pomoći zaduženim građanima spominje i uvođenje španjolskog modela o moratoriju na otplatu stambenih kredita u slučaju obitelji s dvoje maloljetne djece, u kojoj su oba roditelja ostala bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo