Josipović zasjenio Jadranku Kosor

3.2.2010.
16:21
VOYO logo

Koalicijska vlada dobila je najvišu ocjenu od posljednjih parlamentarnih izbora - 3,42, a u ovomjesečnom mjerenju CRO-Demoskop rad Vlade Jadranke Kosor u potpunosti ili uglavnom podržava više od 57 posto ispitanika (prema 55,2% prije mjesec dana ili 24,2% u zadnjem mjesecu Sanaderovog premijerskog položaja).

Nakon nastavka obračuna s korupcijom u državnim poduzećima, rješavanja pokušaja Sanaderova puča i zategnutosti odnosa sa Slovenijom, Kosor bilježi veliku podršku građana koja se temelji na negospodarstvenim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička previranja u HDZ-u koja su započela odlaskom Ive Sanadera, a danas su još uvijek aktualna zbog "čistki" državnih poduzeća od korupcije, doveli su do povećanja podrške SDP-u, čija popularnost raste iz mjeseca u mjesec. Socijaldemokrate je u lipnju 2009. podržavalo 28 posto građana, a prema zadnjem istraživanju 32,6 posto.

Kosor je stabilizirala podršku svojoj stranci na razini od oko 24 posto, dok je u zadnjem istraživanju iznosila 23,5 posto. S podrškom od 6,5 posto HNS je treća stranka u zemlji, a slijedi ga HSS čija je popularnost porasla i sada je 5,1 posto. Stranke HSU, HSLS i HSP imaju podršku svega oko 2 posto građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Josipović je s 22,9 posto ispitanika najpozitivnija politička osoba u ovom trenutku. Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, prati ga u stopu s podrškom 21,1 posto ispitanika. Predsjednik na odlasku Stjepan Mesić na trećem je mjestu s popularnošću od 18,5 posto, što nagovještava da bi ga mogli na neki način i dalje očekivati u političkom životu i nakon što ode s Pantovčaka.

Šef SDP-a Zoran Milanović se nalazi na 4. mjestu ljestvice najpopularnijih političara (4,1 posto), a slijedi ga HNS-ova čelnica Vesna Pusić (3,8 posto). Među deset najpozitivnijih političara su još i Milan Bandić, (3,1 posto), Željko Rohatinski (2,2 posto), Damir Kajin (1,4 posto), Nadan Vidošević (1 posto), i Radimir Čačić (1 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader dalje vodeći najnegativac

Bivši premijer i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader i dalje se drži vrlo visoko na ljestvici najnegativnijih političara. Vrhunac nepopularnosti dotaknuo je u siječnju nakon pokušaja puča u stranci. Za 'najnegativca' Sanadera tada je glasalo čak 50,9 posto, a u veljači 48,0 posto ispitanika.

Bandić bilježi negativniji doživljaj u visini od 5,2 posto, što je najveći porast negativnog stava prema nekom političaru u odnosu na prošli mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 45,6 posto građana najvažnija tema mjeseca je izbor novog hrvatskog predsjednika, slučaj "Sanader" najvažniji je događaj za 17,7 ispitanika, a gospodarska kriza za 14 ispitanika ispitanika. Nove afere u državnim poduzećima obilježili su mjesec za 8,8 posto ispitanika, a Vladine mjere za pomoć gospodarstvu za svega 5,4 posto ispitanika.

Prethodni članci:

arti-201001070261006 arti-200912300218006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo