Josipović: Pravedna država ispunjava svoja obećanja

Predsjednik Ivo Josipović završio je dvodnevni posjet Bruxellesu, gdje je od europskih čelnika dobio potporu za brzi ulazak u Europsku uniju pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve potrebne kriterije.

5.3.2010.
19:41
VOYO logo

Ivo Josipović je u četvrtak razgovarao s predsjednikom Eurposkog parlamenta Jerzyem Buzekom, a u petak se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i Komisije Joseom Manuelom Barrosom. Bruxelles je prvo inozemno odredište predsjednika Josipovića, koji je posjetio dva tjedna nakon stupanja na dužnost.

''Čelnici Europske unije i sama Unija daju jasnu potporu ulasku Hrvatske, pri čemu inzistiraju na kriterijima, a to korespondira s našom odlučnošću da se dobro pripremimo za članstvo'', rekao je Josipović. Predsjednik Josipović rekao je da je dobro što čelnici EU-a ne licitiraju s datumima hrvatskog pristupanja, osim što se spominje mogućnost završetka pregovora do kraja godine, što opet ovisi o samoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy i Komisije Barroso izjavili su da je moguć brzi ulazak pod uvjetom da se ispune traženi kriteriji.

Oba čelnika su istaknuli potrebu za reformama i poboljšanjima u području pravosuđa, borbe protiv korupcije, javnoj upravi, poštovanju manjinskih prava. Također je potrebno imati punu suradnju s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice se naglašavala važnost dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji.

Josipović je pozdravio susret u Ptuju između premijerke Jadranke Kosor, slovenskog premijera Boruta Pahora i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je komentirao i aktualne prosvjede seljaka u Hrvatskoj te pitanje strukturnih reformi u brodogradnji.

''Prosvjedi seljaka nisu rezultat njihova protivljenja Europskoj uniji. Seljaci prosvjeduju jer nisu zadovoljni nekim planovima vladine gospodarske politike, a tu postoje dvije situacije. Jedna je ono što je obećano, a nije napravljeno. Pravedna država ispunjava svoja obećanja. Druga je stvar da hrvatska vlada mora voditi razumnu politiku. Činjenica je da novca nema i činjenica je da se moramo prilogoditi europskim kriterijima. Dakle, s jedne strane legitimno je tražiti da se ispuni ono što je obećano, ali je isto tako legitimno da vlada projektira buduće poteze sukladno mogućnostima države i prema kriterijima EU-a'', rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Reforme su nužne neovisno o tome jeste li član EU-a. Hrvatska je u Europi, ona želi imati pristup europskom tržištu na kojem postoje neka pravila koja se moraju poštovati i koja vrijede za sve zemlje članice. Dakle, nema nikakave diskriminacije prema Hrvatskoj, naprotiv, podupiremo Hrvatsku u njezinim naporima na pridruživanju EU-a", rekao je Barroso.

Prethodni članak:

arti-201003050335006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo