Josipović: Partizanske kape su lijepe, stavite ih na glavu

Na otvaranju obnovljenog spomenika u mjestu Srb bilo je burno.

27.7.2010.
18:46
VOYO logo

arti-201007270468006Predsjednik dr. Ivo Josipović u pratnji potpredsjednika Vlade dr. Slobodana Uzelca, predstavnika Sabora Milorada Pupovca i drugih visokih dužnosnika u Srbu je u utorak otvorio obnovljeni spomenik "Ustanak".

U Srb su stigli antifašisti iz cijele Hrvatske i Srbije, dok je predstavnicima hrvatskih braniteljskih udruga bilo zabranjeno i onemogućeno približavanje spomeniku na razdaljini od više stotina metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledam vaša odličja iz Drugog svjetskog rata koja danas nosite i tako treba, s ponosom ih stavite", poručio je Josipović okupljenim antifašistima koji su skandirali "Tito, Tito!", piše Slobodna Dalmacija.

"Neki od vas nose i kape partizanke. To su lijepe kape, one su poruke ljubavi i mira, poruke da više nikada ne bude zločina, genocida i rata. Hrvatska je demokratska zemlja u čijem je Ustavu upisan antifašizam", rekao je Josipović praćen burnim odobravanjem više tisuća antifašista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanik Hrvatskog sabora i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je okupljene podsjetio da ustanak u Srbu nije prethodio ustaškom logoru Jadovnu, već je logor prethodio ustanku.

"Mi smo obnovom ovog spomenika, kojega je financirala hrvatska Vlada kao i donatori iz Srbije, omogućili da se povijest konačno vrati kući. Ali dugo će trebati da ta povijest bude u svakoj učionici i u hrvatskim medijima", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je antifašizam omogućio bratstvo naroda, a da su to početkom '90-ih pokušali dovesti u pitanje oni koji su bili protiv zajedničkog života i uređene države u kojoj ima mjesta za svakoga.

Među antifašistima su u utorak u Srbu bili i preživjeli borci Šeste ličke proleterske divizije, koji su došli iz Beograda, i čiji je predsjednik Savica Todorić rekao da je u Srbu 27. srpnja 1941. dignut ustanak protiv ustaškog terora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka spomenik sada ujedini naše narode kao što ih je ujedinjavala KPJ pod vodstvom Tita", zaključio je Todorić.

Dok je skupina s Jospovićem prolazila pokraj skupine prosvjednika nakon svečansoti, prosvjendici su zviždali, dobacivali "četnici" te uzvikivali "Franjo, Franjo". Čuli su se i povici u kojima se spominje riječ "poglavnik". Bio je istaknut veliki transparent na kojem je pisalo "Odobriti zločin je zločin." Prosvjednici su nosili i natpise "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit nakon svečanosti kako komentira prosvjedni skup, Josipović je kazao da su "i ovdje branitelji". "Demokratsko je pravo svakoga da izražava svoje stajalište, ljudi su se našli, izrazili svoje stajalište i ja na to nemam primjedbe", rekao je Josipović novinarima.

Prethodni članak:

arti-201007270468006arti-201007270468006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo