'Josipović ne zna povijest i prekršio je Ustav'

Darinko Kosor i Zoran Milanović podržali su Josipovićev istup u BiH, iako se Kosor dijelom ogradio, dok su se funkcioneri stranke DC obrušili na njega i nazvali ga amaterom.

16.4.2010.
16:46
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da je posjet i istup predsjednika Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini bio u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je izjavio da podržava postupak predsjednika Josipovića i da je isprika svakoj žrtvi dobrodošla, no da od toga treba odvojiti državnu politiku i službenu državu.

"Posjet predsjednika Josipovića u BiH vidim kao misiju dobre volje, nešto što je dobro za Hrvatsku, BiH i cijelu regiju, te nešto što je u skladu s Deklaracijom O Domovinskom ratu", izjavio je Milanović danas u Dugom Selu, gdje je bio nazočan na Skupštini Hrvatske stranke umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik je pokazao liderske osobine, zdrav razum i smisao za realno moguće, a HDZ misli drugačije", rekao je predsjednik SDP-a, te poručio vodećoj stranci u sadašnjoj vladi da se počne baviti ozbiljnim državnim problemima. Ocijenio je kako je Josipovićev posjet Bosni i Hercegovini imao pozitivni odjek u velikom dijelu hrvatske javnosti, iako HDZ misli drugačije. Također smatra da postoji niz važnih problema kojima se Vlada ne bavi, nego pažnju javnosti nastoji preusmjeriti na stvari poput Registra branitelja, gdje se, rekao je, provodi nepotrebna policijska represija.

Darinko Kosor: Podržavam Josipovića, ali...

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je također nazočio Skupštini Hrvatske stranke umirovljenika, rekao je da je, "što se tiče HSLS-a, isprika svakoj žrtvi, pa i žrtvama Ahmića dobro došla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavam to što je napravio predsjednik Ivo Josipović, ali od toga treba odvojiti državnu politiku i službenu državu", izjavio je Darinko Kosor.

On kaže kako Hrvatska sigurno kao država nije bila agresor u BiH, no da je bilo krivih taktičkih poteza za vrijeme Domovinskog rata, a posebice na teritoriju BiH. "Sve zločine treba osuditi, a žrtvama se ispričati", stajalište je Darinka Kosora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škare Ožbolt: Političke je špekulacije pretvorio u povijesne činjenice

Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt ocijenila je danas predsjednik Republike Ivo Josipović i kao pravnik i legalist svojim istupom u BiH prekršio Ustav, jer se prethodno nije konzultirao s Vladom te da bi to moglo imati ozbiljne posljedice.

Odlazak predsjednika Republike Ive Josipovića u BiH pokazao nekoliko slabosti, odnosno da ne postoji koordinacija državnog vrha o tome kako će se istupati u inozemstvu, kakva će se stajališta zauzeti i voditi vanjska politika, drži Škare Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravlja činjenicu da je Josipović odao počast svim nevinim žrtvama tragičnog sukoba u BiH, osobito žrtvama nepotrebnog hrvatsko-muslimanskog rata.

No, ne reći da je Hrvatska prva priznala BiH i primila milijun njezinih izbjeglica od kojih većinu Bošnjaka, da je nudila savezništvo u borbi protiv velikosrpske agresije tražeći potpisivanje vojnog sporazuma, da su Hrvatska vojska i Armija BiH izvele vojne oslobodilačke operacije 1995., da je hrvatski predsjednik Tuđman spasio Washingtonski sporazum, znači ne poznavati vlastitu prošlost. Time je predsjednik države, ne naglašavajući svari bitne za razvoj dobrosusjedskih odnosa, političke špekulacije pretvorio u povijesne činjenice, istaknula je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ponaša se kao amater'

To je nedopustivo i štetno za Hrvatsku koja nije bila agresor, a štetno je i za hrvatske generale kojima se sudi u Haagu, jer tužitelj ne mora činiti ništa drugo, nego iscitirati govor predsjednika Josipovića. Stoga, Predsjednik treba prestati s amaterizmom i početi profesionalno obavljati svoju dužnost, naglasila je Škare Ožbolt.

Po njezinu sudu pogreška je već učinjena kada je najavljeno povlačenje tužbe za genocid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Precijenio je svoja ovlaštenja, znanje i moralni status'

Počasni predsjednik DC-a dr. Slobodan Lang ustvrdio je da je predsjednik Josipović prigodom posjeta BiH precijenio svoja ovlaštenja, znanje i moralni status. Hrvatska se politika, uključivši Predsjednika vodi mimo postojećeg i raspoloživog znanja i iskustva.

Lang navodi da je New York Times prenio da se predsjednik Josipović ispričao u Bosanskom parlamentu za ulogu Hrvatske u ratu u BiH te da mu je žao za zlo što je RH izazvala u BiH i što je sudjelovala u sijanju trajnog sjemena zla u toj zemlji, pa Lang drži da bi bilo dobro da predsjednik sam napiše pismo NYT-u i pojasni svoje stavove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004150015006 arti-201004160502006 arti-201004150898006 arti-201004150618006 arti-201004160469006 arti-201004160130006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo