'Mi ne volimo kad netko dolazi zaraditi'

Predsjednik Josipović je gostovao u emisiji Nulta točka na HTV-u te je komentirao događanja u Vukovaru, kritike Europske komisije na 'lex Perković' te gospodarsku situaciju u zemlji.

9.9.2013.
22:13
VOYO logo

Što se tiče situacije u Vukovaru, tj. reakcije na postavljanje dvojezičnih ploča na institucije u gradu, Josipović je kazao kako konsenzus u društvu prema nacionalnim manjinama nije takav kakvim smo ga, očito, uzimali.

Predložio je novu, javnu raspravu kako bi se opet raspravilo o fundamentalnom odnosu prema nacionalnim manjinama, a u njoj bi sudjelovali svi od Vlade do branitelja i Vukovaraca te nacionalnih manjina. "Table su već postavljene i ne mislim da bi ih trebalo skidati, treba naći kako da nitko iz te priče ne izađe povrijeđen", kazao je Josipović dodavši da "ako postoje kafići za Hrvate i za Srbe onda tu neće biti sreće, treba uvažavati ljude s kojima se živi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bez obzira je li Perković kriv ili nije, njegov sin s tim nema veze'

Što se tiče slučaja 'lex Perković', Josipović je kazao kako taj zakon nema nikakve veze s čovjekom čije ime kolokvijalno nosi. Kazao je i kako smatra da zakon treba uskladiti s onim što smo potpisali.

"Možda sam bio pomalo suzdržan i zbog činjenice kako je sin Perkovića moj savjetnik, što je bila neracionalna odluka", kazao je Josipović pa dodao da "bez obzira je li Perković kriv ili nije, njegov sin s tim nema veze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U naš je mentalitet ugrađeno nepoduzetništvo'

Na pitanje kako komentira nemogućnost zaustavljanja pada BDP-a, te smatra li da je vrijeme za promjene, odnosno neke nove ljude, Josipović je rekao kako imamo Vladu koja je izabrana na izborima i koja ima podršku u parlamentu, ali da isto tako ima puno problema koje bi volio da može riješiti. Naveo je komplicirane birokratske procedure, administrativne poteškoće u ulaganjima.

"U naš je mentalitet ugrađeno nepoduzetništvo. Kreativnost i inovativnost ljudi trebali bismo bolje valorizirati, pogotovo kod mladih ljudi. Trebali bismo svladati tu filozofiju da, eto, ne volimo kad netko dolazi zaraditi. Važno je da taj netko plati porez, da plaća radnike", kazao je predsjednik, dodavši kako postoji jedan dio mentalnog sklopa koji se ni određenim političkim ni zakonskim metodama ne mogu promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Sirije, predsjednik je kazao da Hrvatska podupire izjavu zemalja članica G20, kojom se osuđuje napad izveden kemijskim oružjem i poziva na snažan međunarodni odgovor, ali ta izjava ne poziva na vojnu intervenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo