Josipović Kosorici: Opozovi me ili daj ostavku!

Predsjednik Josipović oštro je reagirao na napade vrha HDZ-a. Kaže, ako premijerka misli da je svojim govorom u BiH parlamentu prekršio Ustav, neka zatraži njegov opoziv.

17.4.2010.
19:15
VOYO logo

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku", kazao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu portalu Seebiz.

Josipović kaže i kako možda ne čudi HDZ-ova reakcija na njegov govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad već sami nisu mogli i znali učiniti isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i prije svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom zivotu BiH, da ih prestanu tretirati kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo", ocijenio je predsjednik. Dodaje, bilo bi mudro da je Vlada bila ta koja je potakla pomirenje.

"Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Krizančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivnju za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata", poručio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je kazao i kako ne bi nikako mijenjao glavnu poruku svog govora.

"Zanimljivo je, odnosno licemjerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH, Hebrang i Šeks sjedili na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše Večernji list, izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podjelu BiH", napomenuo je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je usput najavio i da će u naredno vrijeme pojačati i aktivnosti na planu gospodarskih reformi.

"Nisam niti razmišljala o njegovoj ostavci i ne znam odakle mu ta ideja. Nikad, nigdje, nikome uopće nisam ni spomenula da ću pokrenuti postupak za opoziv. Predlažem presdjedniku da prestane slati poruke preko medija, da sjednemo za stol, kao što sam to još u petak predložila", poručila je Jadranka Kosor preko glasnogovornice Martine Banić. "Ne pada mi na pamet podnjeti ostavku, niti me predsjednik države na to može pozvati jer nema te ustavne mogućnosti", prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004160613006 arti-201004160802006 arti-201004170160006 arti-201004160502006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo