Josipović i Nikolić razmenili najsrdačnije pozdrave

Uvertira za susret dva predsednika

6.3.2013.
7:17
VOYO logo

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je najsrdačnije pozdrave svom kolegi Tomislavu Nikoliću.

Tema njihovog susreta, međutim, nije posebno razmatrana, ali je prirodno da dođe do njega, kaže za “Blic” Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji se prekjuče u Zagrebu, osim sa Josipovićem, sreo i sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hrvatski predsednik nam je poželeo sve najbolje i izrazio nadu da ćemo u junu dobiti datum za početak pregovora. On je uputio najlepše pozdrave Nikoliću. Ipak, pre mog odlaska u Zagreb video sam se sa predsednikom Srbije, koji je takođe pozdravio Josipovića - kaže Mrkić. Srpski i hrvatski šefovi diplomatije su se dogovorili da dve države formiraju zajedničku komisiju koja će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja dve zemlje, a najavili su i redovne ministarske susrete na svakih šest meseci. Mrkić i Pusićeva razgovarali su i o povlačenju međusobnih tužbi za genocid. - Zaključili smo da će tužbe i eventualno njeni ishodi opterećivati odnose dve zemlje i buduće generacije. I mi i oni želimo da se stvori atmosfera da se tužbe povuku. Verujem da će se to dogoditi do kraja godine - kaže Mrkić za “Blic”. Srpski šef diplomatije u Beograd se vraća s ohrabrujućim porukama iz Hrvatske, koja će 1. jula postati članica EU.

Mrkić kaže da su mu zvaničnici Hrvatske obećali da će Srbiji pružiti punu podršku na putu ka Uniji, i “tehničku i administrativnu”. On, međutim, dodaje da dve zemlje nemaju ista mišljenja po mnogim pitanjima. - Njima je najbitnije da se reši pitanje nestalih, što je i nama važno. Međutim, od ključnog je značaja i pitanje povratka izbeglica i imovine Srba kako fizičkih, tako i pravnih lica, kao i penzija - naveo je Mrkić, koji se u Zagrebu sastao i sa predsednikom hrvatskog sabora Josipom Lekom. Vesna Pusić je posle razgovora sa kolegom iz Srbije istakla da Srbija treba da dobije datum za početak pregovora sa EU, kao i da će put svake zemlje u regionu ka Uniji biti koristan ne samo za tu zemlju već i za region i njegovu stabilnost. - Ulazak u EU je važan korak za Hrvatsku, ali apsolutno i za Srbiju i za sve naše susede, jer na zapadnu granicu Srbije dolazi EU - istakla je Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo