Josipović: Biti Hrvat u Srbiji je čast i ponos

1.9.2011.
16:59
VOYO logo

U okviru svog dvodnevnog boravka u Srbiji predsjednik Ivo Josipović posjetio je pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srijemu što je bio i prvi posjet jednoga hrvatskog predsjednika Hrvatima u Srijemu. Josipović je posjetio Šid, mjesto na granici sa Hrvatskom gdje se sa tamošnjim Hrvatima susreo u crkvenom domu, te obližnje selo Kukujevce koji su jedno od sela u Srijemu koje je tijekom 90-ih godina najviše stradalo.

O onome što su Hrvati u Kukujevcima, kao i u Srijemu uopće, proživjeli govori i podatak da je u ovom selu od nekadašnjih 1800 stanovnika više od 95 posto bilo Hrvata. U Kukujevcima danas živi svega 20-ak Hrvata, a od prognanih se nitko nije vratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje su Hrvati proživjeli strašni progon za koji nikada nitko nije odgovarao. Posebno strašno je što su Hrvate iz Kukujevaca i Srijema tukli i protjerivali i pripadnici policije. Tukli su nas u kućama, na ulici kao i u samoj policijskoj postaji'', rekao je Milan Cindrić jedan od prognanih mještana Kukujevaca koji živi u Hrvatskoj. Kaže da su posebno strašni dani bili u studenom i prosincu 1991. godine, noć 29/30 srpanj 1992. godine te dani poslije Oluje u ljeto 1995. godine.

''Sedam naših sumještana je ubijeno od kojih je njih šest masakrirano. Jedna 87-godišnja osoba, članica obitelji Osoković, 87 puta je izbodena nožem. Predsjednik Josipović rekao je nakon sastanka sa Hrvatima iz Srijema da je čuo mnoge tužne ratne priče, ali i činjenice koje ohrabruju i pokazuju da se posljednjih godina situacija razvija na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: Svi nesporazumi će se riješiti

''Riješeno je proteklih godina niz problema ali je isto tako ostalo i niz neriješenih i otvorenih pitanja. Zadaća i Hrvatske i Srbije je da se ljudima omogući povratak, a da je na njima da odluče hoće li se ili ne vratiti svojim kućama'', rekao je Josipović pozivajući Hrvate iz Vojvodine da se na skorašnjem popisu stanovništva u Srbiji izjasne kao Hrvati jer da je biti Hrvat u Srbiji čast i ponos te da se samo na taj način mogu ostvariti sva prava.

Progovorio je i o trenutnim odnosima Hrvatske i Srbije napominjući da oni imaju uzlaznih i silaznih trenutaka ali da je siguran da će se nesporazumi riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas nitko u Srbiji ne treba se plašiti reći da je Hrvat ili pripadnik bilo koje druge nacionalne manjine. I pokrajinska Vlada se zalaže da se svatko izjasni ono što jest jer je to naše bogatstvo'', rekao je predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je bio jedan od domaćina Ive Josipovića.

Vezani članak:

arti-201108270030006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo